Sjuksköterskeförbundets ordförande i Bahrain hungerstrejkar

Efter att ha suttit fängslad i flera månader har ordföranden för sjuksköterskeförbundet i Bahrain nu inlett en hungerstrejk.

Ordföranden för Bahrains sjuksköterskeförbund, Roula al-Saffar, ingick i en grupp sjukvårdsanställda som greps för omstörtande verksamhet i samband med massprotesterna mot regimen i februari och mars i år.

Gruppen anklagas bland annat för att ha gett vård till demonstranter som skadades under protesterna. De anklagas också för stöld av mediciner.

I början av juni inleddes en militär rättegång mot 48 sjukvårdsanställda, varav 24 är sjuksköterskor. Efter ett dekret från kungen av Bahrain flyttades åtalet över till en civil domstol i början av juli. Datumet för nästa rättegång är ännu inte fastställt

De flesta har enligt Amnesty släppts mot borgen. Den enda kvinna som fortfarande sitter häktad i avvaktan på rättegång är sjuksköterskeförbundets ordförande Roula al-Saffar som uppgett att hon misshandlades och utsattes för elchocker och verbala övergrepp under de elva första dagarna i häktet

En annan kvinna som fortfarande sitter häktad är lärarförbundets vice ordförande, Jalila al-Salman. Båda har nu inlett en hungerstrejk.

– Kvinnornas beslut att inleda en hungerstrejk är en desperat åtgärd för att protestera mot att de hålls fängslade och mot den behandling de utsatts för, säger Philip Luther, biträdande chef för Amnesty internationals Nordafrika- och Mellanösternavdelning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida