Sjuksköterskor fick städa när lokalvård sparades in

Sjuksköterskor fick städa när lokalvård sparades in
Sjuksköterskor gör tummen ner för städning som en del av arbetsuppgifterna. Arkivbild: Colourbox

Det är nog vanligt att städning ingår i sjuksköterskors arbetsuppgifter. Det tror Lotta Åkerblom, som själv råkade ut för det när hon arbetade på ett kommunalt äldreboende i Uppsala. Där fanns ingen lokalvårdare anställd, utan all vårdpersonal skulle dela på städjobbet.

– Jag vägrade att göra det. Vi hade så fruktansvärt mycket annat vi skulle hinna med och så skulle vi dessutom hinna städa våra egna lokaler, matrum och toaletter.

På äldreboendet i Uppsala där Lotta Åkerblom arbetade tidigare hade städningen sparats in. Lokalvårdare fanns inte, utan all vårdpersonal skulle dela på städningen både hos patienterna, i allmänna utrymmen och i personalrum.

Även chefen städade

– Till och med chefen var med och städade. Men vi var några sjuksköterskor som inte ville göra det, vi tyckte att det var bedrövligt, berättar hon.

Lotta Åkerblom valde att söka ett annat jobb.

– Men jag tror att det är ganska vanligt. Jag var på Akademiska sjukhuset tidigare och vi städade läkemedelsrum, sköljrum och matrum när vi jobbade natt.

Inte bädda och städa

”Sjuksköterskor ska inte bädda och städa”, anser omvårdnadsforskaren Helle Wijk som är styrelseledamot i Svensk sjuksköterskeförening och vice ordförande i Riksföreningen för sjuksköterskan inom äldrevård.

I en artikel på Vårdfokus.se i går betonade hon att sjuksköterskornas kompetens behövs i äldrevården, men att den ska användas på ett sätt som höjer vårdkvaliteten och gagnar den äldre personen på ett bra och effektivt sätt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida