Patienten i centrum

Han hjälper människor att skriva egenremisser till vården

Han hjälper människor att skriva egenremisser till vården
Hittills har Alexander Knezevic och hans sjuksköterskekolleger hjälpt sju personer att skriva egenremisser. När väl sidan är känd tror han att betydligt fler kommer att höra av sig. Foto: Eva Wittman

Sedan en dryg månad kan den som tycker det är krångligt att skriva en egenremiss till vården få professionell hjälp av några sjuksköterskor som startat en gratis webbtjänst för att hjälpa till.

– De flesta känner inte till att man kan skriva en egenremiss. Genom den här tjänsten hoppas vi att fler ska bli medvetna om det, säger Alexander Knezevic.

Han är sjuksköterska i Jönköpings kommun och läser parallellt med detta ett masterprogram i förbättringsarbete vid Hälsohögskolan i Jönköping.

Bedöms på samma sätt

– Jag fick idén under hösten, kanske delvis som ett resultat av kursen. Men egentligen handlar det mer om en frustration hos mig själv, nära och kära som haft synpunkter på sin vård. Efter att ha skrivit några egenremisser både till mig själv och några personer i min omgivning som inte tyckt att de fått rätt undersökningar gjorda i vården bestämde jag mig för att starta den här tjänsten.

Till sin hjälp har han två sjuksköterskekolleger samt en rådgivande läkare.

I dag erbjuder många landsting möjligheten att skriva egna remisser, eller egen vårdbegäran som det också heter. De skiljer sig inte från de remisser som skrivs av vårdpersonal och ska enligt lagen bedömas på samma sätt som remisser skrivna av vårdprofesionella.

Svårt formulera sig

Svårigheten är enligt Alexander Knezevic att formulera sig. Och det är detta människor ska få hjälp med, att få remissen skriven på ett fackmannamässigt och korrekt sätt.

Den som vill ha hjälp skickar ett mejl till remiss@remisshjalpen.se, enligt en angiven mall. Alexander Knezevic eller någon av de båda andra sjuksköterskorna skriver sedan en remiss som de skickar tillbaka, med förhoppningen att personens chanser att få den vård eller den undersökning hen önskar sig ska öka.

Vill göra något bra

– Som sjukvårdspersonal finns vi till för patienterna. Om vi kan göra någonting ytterligare för dem är det suveränt, säger Alexander Knezevic som ofta fått frågan varför han och hans kolleger inte tar betalt. De gör detta på sin fritid.

Hans motfråga brukar bli: ”Varför vill man göra något bra?”.

– Jag går en masterutbildning som har fokus på att förbättra hälsan och välfärden i Sverige. Så någonstans i min natur ligger det att jag vill jobba med den här typen av frågor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida