It i vården

Sjuksköterskor missar att föra in viktiga uppgifter i journalen

Sjuksköterskor missar att föra in viktiga uppgifter i journalen
Uppgifter om patientens puls, blodtryck och andning kan vara avgörande för att upptäcka en försämring. Arkivbild: Mostphotos

Otydliga riktlinjer och krångliga datasystem gör att kontroller som puls och blocktryck inte dokumenteras korrekt. Det skulle kunna äventyra patientsäkerheten, enligt en svensk studie.

När forskarna skulle undersöka var och hur patienternas vitalparametrar dokumenterades visade det sig att fanns tre olika ställen där uppgifterna kunde registreras. Dessutom presenterades de vitala parametrarna, det vill säga puls, blodtryck och andningsfrekvens i tabellform och inte i en kurva vilket är rekommenderat för att snabbt ge en överblick av patients tillstånd, rapporterar Dagens Medicin i dag.

Resultatet kommer från en studie som gjorts vid länssjukhuset i Kalmar hösten 2014 och som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Clinical Nursing. Forskarna observerade personalens dokumentation av vitalparametrar vid fyra kliniker under 68 timmar och intervjuade elva sjuksköterskor och tre läkare.

Papper och penna

Jean Stevensson-Ågren, universitetslektor vid institutionen för medicin och optometri på Linnéuniversitetet är en av forskarna bakom studien.

– Det visade sig vanligt att sjuksköterskorna många gånger skrev ner uppgifterna på lappar eller i ett block de hade i fickan. Man vill helt enkelt göra dokumentationen direkt när vitalparametrarna tas, när man är nära patienten. Ofta förde de in det korrekt efteråt men det kunde vara allt från några minuter till flera timmar senare. Resultatet är att patientens datajournal inte innehöll aktuell information, säger hon till Dagens Medicin.

Forskarna menar att patientsäkerheten kan påverkas eftersom avgörande uppgifter ofta inte var aktuella och det var svårt att få en överblick.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida