Kultur

Sjuksköterskor på film fastnar lätt i gammal roll

Sjuksköterskor på film fastnar lätt i gammal roll
Nurse Ratched x 2. Louise Fletcher i "Gökboet" från 1975 och Sarah Paulsen i Netflixserien "Ratched" från 2020.

I filmens värld är sjuksköterskan ofta antingen ond eller god. En av de värsta skurkarna — syster Ratched — är nu aktuell med en egen tv-serie. Omvårdnadsprofessor Elisabeth Dahlborg hade hellre sett en annan skildring av yrket.

Denna höst har en av populärkulturens mest ökända sjuksköterskor återuppstått. I den nya thrillerserien Ratched har översköterskan från Gökboet fått huvudrollen i en yngre version av sig själv.

Syster Ratched gick till filmhistorien som den ultimata boven när hon med mild röst och hårda nypor styrde och manipulerade patienterna på den låsta avdelningen på ett mentalsjukhus. Den nya Netflix-serien riktar återigen strålkastarljuset mot sjuksköterskeyrket.

Forskat om fiktiva kollegor

Elisabeth Dahlborg, sjuksköterska och professor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst, har sett det första avsnittet och tycker att det var ganska bra. Men hon hade hellre sett en annan sorts sjuksköterska få en egen serie.

— Ja, det stör mig att det är Ratched som får det, hon har redan fått så mycket uppmärksamhet. Det är inte den bilden av sjuksköterskeyrket man vill ge studenter, säger hon och även om det är svårt att se över telefon så låter det som hon gör det med glimten i ögat.

– Det är sällan man ser en sjuksköterska på film som har eget ansvar och får visa hela sin yrkeskompetens, säger Elisabeth Dahlborg, professor i vårdvetenskap.

Påverkades inte av mediebilden

Elisabeth Dahlborg började intressera sig för hur sjuksköterskor framställs på film och i tv-serier för många år sedan. Då undervisade hon sjuksköterskestudenter som gjorde praktik inom äldrevården, men som helst tittade på Cityakuten när de kom hem.

— Jag blev nyfiken på vilken bild av yrket de fick med sig från media. I serierna var sjuksköterskan ofta väldigt underordnad läkaren och det stämde inte med den bild jag hade av yrket, säger hon.

I sin avhandling, som kom 2004, fördjupade sig Elisabeth Dahlborg i några populära sjukhusserier och frågade också studenter om deras bild av yrket återspeglades i media. Hennes farhåga att de fick en skev bild av yrket visade sig dock inte stämma alls.

— Studenterna hade en väldigt realistisk bild av sjuksköterskans uppgifter vilket mer påminde om kärnan i Florence Nightingales tankar.

Vill se andra roller

Trots att det gått mer än 15 år sedan Elisabeth Dahlborg plöjde tv-serier i sin forskning tycker hon inte att den fiktiva bilden av yrket förändrats särskilt mycket.

— Sjuksköterskan som underordnad läkaren finns fortfarande kvar. Det är sällan man ser en sjuksköterska som har eget ansvar och får visa hela sin yrkeskompetens. Nästa gång skulle jag vilja se en sjuksköterska från äldrevården få en egen tv-serie, säger hon.

Hon har inte gett upp hoppet om att sjuksköterskor ska få visa mer av sin verkliga omvårdnadskompetens även på film. Inom kort förväntar hon sig att det kommer en sjukhusserie som tar avstamp i coronavården.

— Det kommer säkert att komma en ny hjälteserie om iva-sjuksköterskor som vårdat under pandemin. Det tror jag kan bli jättespännande, säger hon.

Normkritisk Nurse Jackie

Om Elisabeth Dahlborg själv fick välja skulle hon helst bli vårdad av Nurse Jackie från tv-serien med samma namn (se faktarutan).

— Hon ser personen, inte sjukdomen. Jag gillar att hon är väldigt normkritisk, både hur hon själv bryter mot många normer och att hon vårdar alla. Hon tar hand om dem som ingen annan tycker om. Sedan tror jag att det där med att hon tar droger är inlagt för dramatikens skull, säger hon.

SJUKSKÖTERSKAN TIPSAR:
Joffen Kleiven
Specialistsjuksköterska i psykiatri, Närhälsan Opaltorget Vårdcentral Göteborg.

Joffen Kleiven rekommenderar serien ”Det blodröda fältet”.

— Jag rekommenderar serien Det blodröda fältet. Det är ett brittiskt krigsdrama som alla sjuksköterskor bör se. Det är en fantastiskt bra serie som är mycket välspelad med duktiga skådespelare. Den är lika aktuell i dag som den var på den tiden det utspelar sig runt 1915 i Frankrike med hur hårt sjuksköterskor kämpar i vardagen. I serien får vi följa tre brittiska sjuksköterskor som vill hjälpa till vid fronten. Sjuksköterskor som kastas ut i en okänd värld av brutal verklighet. Många av soldaterna lider av psykisk ohälsa efter skador från kriget som sjuksköterskorna måste ta hand om.

— Den visar hur hårt sjuksköterskor måste kämpa för att bli accepterade av läkare, andra sjuksköterskor och hierarkier inom vården. Såklart är en av karaktärerna en bitter översjuksköterska som skapar mycket otrevligheter för de andra sjuksköterskorna. Många av dessa scener kan nog jämföras med det vi ser i dag inom den tuffa covid-19-vården. Man kan följa sjuksköterskors hopp och samtidigt måste det vara lite kärlek i serien.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida