Sjuksköterskor stannar i yrket

Sjuksköterskor stannar i yrket
Tio år efter examen arbetar 87 procent kvar som sjuksköterska. Arkivbild: Mostphotos

Tio år efter examen arbetar 87 procent inom den svenska vården.

20 februari 2015

Tvärtemot vad man kanske kan tro så är sjuksköterskor trogna sitt yrke.

Socialstyrelsen har tittat på vad som hänt med de sjuksköterskor som tog examen för ett respektive fem och tio år sedan.

  • 95 procent av de som tog examen mellan 2007 och 2011 var kvar i yrket ett år senare.
  • 90 procent av de som tog examen 2002-2006 var kvar i yrket fem år senare.
  • 87 procent av de som tog examen 1997-2001 var kvar i yrket tio år senare.

Hur många i Norge?

En fråga som Socialstyrelsen gärna skulle vilja ha svar på är hur många sjuksköterskor som arbetar i Norge, men det är inte helt enkelt att ta reda på. Dels för att många av dem som arbetar där är mantalsskrivna i Sverige och pendlar över gränsen. Dels för att en stor grupp arbetar i Sverige men extraknäcker i Norge på sin lediga tid.

Vårdfokus har tidigare redovisat siffror som visar att omkring 14 000 svenska sjuksköterskor har fått legitimation i Norge under de senaste tio åren, men den siffran säger ganska lite om hur många som arbetar där just nu.

Flyttar hit från Finland

Samtidigt får Sverige också ett tillskott av sjuksköterskor från andra länder. Flest kommer från Finland, därefter Tyskland. Av alla sjuksköterskor som var sysselsatta inom hälso- och sjukvården 2012 kom tre procent från ett annat land. För läkare var motsvarande siffra 24 procent.

Skillnaden mellan invandring och utvandring, den så kallade nettoimmigrationen, visar att det under 2012 blev ett plus på 35 sjuksköterskor.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida