Samhälle

Sjuksköterskor vill stoppa livsfarligt våld bland unga

Sjuksköterskor vill stoppa livsfarligt våld bland unga
Nästa år går Ann-Gerd Bergström, intensivvårdssjuksköterska och verksamhetsutvecklare, Tina Gustafsson, specialistsjuksköterska i kirurgi och enhetschef och Per Videhult, överläkare och sektionschef och deras kolleger vid kirurgkliniken på Västmanlands sjukhus i Västerås ut till skolor och pratar med unga om våldets skadeverkningar. Foto: Privat.

Tina Gustafsson och hennes kolleger på kirurgkliniken vid Västmanlands sjukhus har reagerat på att de får in många unga som utsatts för yttre våld: sparkar, knivsår och skottskador. Nu ska de börja arbeta förebyggande för att bryta den negativa trenden.

5 december 2019

De upplever att det sker allt oftare nu. Ungdomar kommer in till sjukhuset med skador de fått efter allvarligt våld, ofta med knivar eller skjutvapen. Ibland är skadorna så omfattande att unga liv inte går att rädda, något som påverkar personalen starkt.

– Många av oss är föräldrar själva till barn i samma ålder och det är oroande att det finns så mycket vapen där ute bland de unga. Det verkar inte behövas mycket för att ett vapen ska åka fram i stundens hetta, säger specialistsjuksköterskan Tina Gustafsson, enhetschef på kirurgen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

Kroppen skörare än många tror

Nästa år ska kirurgpersonalen åka ut till skolor i Västerås för att prata om våldets skadeverkningar. Initiativet kommer från Tina Gustavsson tillsammans med verksamhetschefen Haile Mahteme, sektionschefen Per Videhult och intensivvårdssjuksköterskan Ann-Gerd Bergström. De vill berätta vad som händer i kroppen vid en allvarlig knivskada, en spark mot huvudet eller ett pistolskott i buken. Om hur skör kroppen är och hur lite våld det behövs för att skada någon.

– För unga som spelar dataspel och ser på sjukhusserier kan våldet och omhändertagandet av skadade vara missvisande. Vi har inga trollspön som kan rädda liv på det sättet, ibland lyckas inte ens läkarna även om de stått och opererat hela natten, berättar Tina Gustafsson.

Tillsammans med skolpersonal och föräldrarepresentanter håller projektgruppen nu på att bygga upp en föreläsning som ska passa för högstadieungdomar. Tanken är att det också ska finnas mycket tid för frågor och samtal i samband med föreläsningarna.

– Vi tror att de unga har många frågor om kroppen, men också om vårt jobb. Det är också en del av syftet, att synliggöra vårdpersonalens roll.

Stort engagemang

Tina Gustafsson berättar att hon och kollegerna fick idén om skolprojektet från verksamhetschefen Haile Mahteme som arbetat med en liknande metod i Uppsala. Intresset bland personalen har varit stort, berättar hon.

– Det här är något som engagerar många. Att få jobba preventivt känns meningsfullt, men också roligt och något som säkert kommer ge ny energi i personalgruppen. Kan vi hindra en enda knivskada genom det här så är det värt massor, säger Tina Gustafsson.

Skolorna deltar frivilligt och till en början kommer en grupp om fem till sex  sjuksköterskor och läkare att gå ut tillsammans till en årskurs i taget och dela upp sig i par för varje klass. Lite längre fram kan erfarna undersköterskor också inkluderas i projektet, tror Tina Gustafsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida