valåret 2018

Sjuksköterskor vill styra vården

Sjuksköterskor vill styra vården
Sammanlagt 843 personer med vårdyrken vill vara med och styra landstingspolitiken i framtiden. Störst är gruppen sjuksköterskor, enligt en sammanställning i tidningen Dagens Samhälle. Arkivbild: Getty Images

Moderaterna är det parti som har flest sjuksköterskor på sina listor till landsting och regioner. Det visar en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle har gjort. Däremot är det Kristdemokraterna som lockar flest barnmorskor.

När vårdanställda engagerar sig politiskt väljer de olika partier beroende på vilket yrke de har. Sjuksköterskor, läkare och fysioterapeuter väljer oftare Moderaterna. Undersköterskor väljer Socialdemokraterna, medan vårdbiträden väljer Sverigedemokraterna.

Barnmorskor engagerar sig i Kristdemokraterna, som har hela tio barnmorskor på sina listor till landsting och regioner runt om i landet. Näst mest har Centerpartiet, som har fem. På Socialdemokraternas landstingslistor finns ingen barnmorska.

Mest och minst

Moderaterna har flest sjuksköterskor, 66 stycken står på partiets listor till landsting och regioner. Näst mest har Kristdemokraterna med 51, tätt följt av Vänsterpartiet som har 49 sjuksköterskor på sina listor. Minst antal sjuksköterskor har Miljöpartiet med 21.

I den här sammanställningen ingår bara de åtta riksdagspartierna. Många vårdanställda har också valt att engagera sig i Sjukvårdspartier eller andra mindre partier, som till exempel Feministiskt initiativ, Fi.

Vårdfokus politikerintervjuer

Fram till valet intervjuar Vårdfokus sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som står på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst. Vi har hittat 378 personer som fördelar sig så här på yrkesgrupperna:

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Här kan du läsa mer om Vårdfokus bevakning av valet och våra politikerintervjuer.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida