primärvård

Sälens sjuksköterskor redo för sportlov

Sälens sjuksköterskor redo för sportlov
Denna vecka börjar sportlovet i Västra Götaland, Halland, Jönköping och Östergötland. Foto: Getty Images

Nu har de första sportlovsresenärerna anlänt till landets skidorter. För Britta Gunnarsson på Sälens vårdcentral startar en intensiv och rolig jobbperiod, som i år också präglas av pandemin.

När Vårdfokus ringer Britta Gunnarsson har hon det fortfarande ganska lugnt på jobbet. Men snart kommer tempot att stiga, det vet hon. Från att normalt serva en befolkning på 3 000 personer ökar underlaget till drygt 140 000 personer under vintersäsongen.

Dubbelkompetent

Om olyckan är framme i skidbacken eller i spåret är det Britta Gunnarsson och kollegerna på Sälens vårdcentral som tar emot. Britta Gunnarsson är både sjuksköterska och röntgensjuksköterska, en kombination som står högt i kurs på en av Sveriges mest populära fjällorter. Röntgenavdelningen har en central roll när skidskadade armar och ben ska undersökas.

– Jag visste att röntgenkompetensen behövdes inne på vårdcentralen och fick gå en uppdragsutbildning på ett och ett halvt år som regionen höll i, säger Britta Gunnarsson som tidigare arbetade inom ambulansen.

Varje år tar de 4 000 bilder här. Förutom Britta Gunnarsson, som också arbetar som sjuksköterska, finns två säsongsarbetande röntgensjuksköterskor på rullande schema. Röntgen, gips och smärtlindring till hör de vanligare förloppen.

Porträttbild på sjuksköterskan Britta Gunnarsson med solglasögon i fjällen
Britta Gunnarsson är själv uppvuxen en mil från Sälen. Hon brukar ta en skidtur före kvällspass och på lediga dagar. Då varvar hon mellan längd, alpint och bräda. Foto: Privat

– Vi slutbehandlar 90 procent av våra patienter här på vårdcentralen. Akuta tillstånd och operationer skickar vi till sjukhuset i Mora, berättar Monica Björseth som är verksamhetschef på vårdcentralen i Sälen.

Säsongsanställda

Inför varje säsong förstärks personalstyrkan med läkare, sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och fysioterapeut. Det är ofta inga svårigheter att rekrytera, närheten till fjället drar. Att det blir mer jobb under vinterhalvåret är hon inställd på.

– Det känns helt ok, vi är vana vid den här processen. Vi jobbar inte fler timmar, men har fler patienter per arbetspass. Det blir ett högre tempo. Jag ser lite fram emot det, det är också roligt att ha mycket att göra.

Vanligtvis startar skidsäsongen vid jul, men på grund av pandemin har det varit färre besökare i år. Det har märkts på vårdcentralen.

­- Vi har haft färre besökare. Jag tror att folk inte söker i onödan, utan avvaktar hellre och ser hur det utvecklar sig. Är det bara en stukning? Eller så kanske de åker hem till sin egen bostadsort för vård – det vet vi inte riktigt, säger Britta Gunnarson.

Följer råden

Mycket av vårdcentralens vinterplaneringen gjordes som vanligt i god tid före jul. Denna gång har de också haft en pandemi att ta hänsyn till.

Vårdcentralen har utökats med en infektionsmodul som har plats för fyra mindre provtagningsrum. Här tar man emot personer med olika infektionssymtom och kan också ta snabbtest för covid-19.

Smittsäkra lovet

Minimera risken för smitta vid resor- undvik kollektivtrafik om det är möjligt.

Avstå från att träffa nya kontakter utöver den mindre krets som du umgås nära med i vardagen.

Håll avstånd till andra.

Undvik situationer där det är risk för trängsel.

Se till att du kan isolera dig –  eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt –  om du utvecklar covid-19.symtom på

Har du covidsymtom? Stanna hemma, eller i ditt boende, och testa dig för covid-19 – även om du inte befinner dig i din hemregion.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas alla som får symtom under sin fjällresa att ta covidtest och isolera sig. Region Dalarna öppnar därför flera tillfälliga provtagningsstationerna för självtestning. De proverna skickas till labb i Stockholm för analys och belastar inte regionen.

Är du orolig för att smittan ska öka hos er under sportloven?

– Nej, egentligen inte. Jag upplever nog att folk följde Folkhälsomyndighetens råd under jul och tror att de kommer att göra det nu också. Sedan sköter anläggningarna det väldigt bra med kösystem med fållor till exempel. Om de hade fått stänga ner helt hade det drabbat många småföretagare på orten.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida