Coronapandemin

Sjuksköterskornas coronalåt har chans att bli viral

Sjuksköterskornas coronalåt har chans att bli viral
Sjuksköterskorna Åsa Larsdotter Lindstrand och Cecilia Lorén och chefläkaren Ola Blomqvist brukar uppträda tillsammans vid Capio Lundby närsjukhus olika personalsammankomster. I år fick de göra ett digitalt framträdande i stället.

Med en ny text till Ted Gärdestads sommarhit ”Sol, vind och vatten” vill sjuksköterskorna Cecilia Lorén och Åsa Larsdotter Lindstrand bjuda på lite glädje och hopp till alla som kämpar i covidvården.

När årets räkfrossa på Capio Lundby närsjukhus ställdes in på grund av corona bestämde sig gruppen Lundby tap water revival att uppträda digitalt i stället. Med låten ”Tvål, vatten, handsprit” sätter de ord på det som blivit vardag för många av deras kolleger i dag.

– Även om vi själva hittills har varit relativt förskonade är det en extremt påfrestande situation för många kolleger runt om i landet. Vi ville bjuda på lite glädje och uppmuntran till alla som jobbar extra hårt i vården nu, berättar sjuksköterskan Cecilia Lorén som har skrivit den nya texten.

Inspelad med social distans

Tillsammans med kollegan Åsa Larsdotter Lindstrand på kirurgmottagningen och chefläkaren Ola Blomqvist valde de att göra årets framträdande i form av en musikvideo. Sjuksköterskorna står för sången och Ola Blomqvist gör kompet och lite stämsång. Filmklippen har de spelat in på varsitt håll för att minska risken för smittspridning.

Videon ligger nu ute på youtube och inom kort kommer den att läggas ut på Capios intranät. Fram till idag har den fått drygt 3 000 visningar.

Avlastar med planerad vård

Sedan coronapandemin bröt ut har Capio Lundby närsjukhus fortsatt med enbart planerad vård som tidigare, även om det ser annorlunda ut idag. Många besök har ställts in på grund av sjukfrånvaro hos personal eller symtom hos patienter.

– I stället har vi avlastat andra sjukhus i regionen med remisshantering för att minska på vårdköerna. Sedan har vi som alla andra skärpt hygienrutinerna och arbetar i skyddsutrustning i närkontakt med patienter, säger Cecilia Lorén.

”Det är inte över än”

Att se hur tufft gamla kolleger och vänner har det i covidvården kan göra att man känner sig lite otillräcklig, menar Cecilia Lorén. Men samtidigt måste den vanliga vården fungera också, tänker hon. All personal på sjukhuset har fått lämna in en kompetensbeskrivning till Västra Götalandsregionen i fall det skulle bli aktuellt att hoppa in i coronavården. Än så länge har de inte hört något.

– Kanske kan låten ­”Tvål, vatten, handsprit” bidra med något ändå. Vi hoppas också att den kan fungera som en extra påminnelse till allmänheten om att fortsätta att hålla sig till råden om social disansering och basala hygienrutiner – det är inte över än, säger Cecilia Lorén.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida