Sjukvårdsanställda i Kenya strejkade för högre lön – nu sparkas 25 000

Det kenyanska hälso- och sjukvårdsystemet är totalt lamslaget efter att regeringen i Kenya i går meddelade att 25 000 av landets sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och annan sjukvårdspersonal fått sparken. Detta som en följd av att de strejkade för högre löner. "Våra kolleger i Kenya har vårt fulla stöd", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Enligt tidningen Daily Nation ska hälsovårdsministeriet ha meddelat att sjuksköterskorna ska ersättas av arbetslösa och pensionerade kolleger eller andra hälsoarbetare.

– Det är en oansvarig och totalt oacceptabel hållning. Den skapar lidande och livsfara eftersom människor inte får den professionella vård de behöver. Vi hoppas att de kenyanska sjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna orkar hålla ut för att få igenom sina lönekrav och en högre värdering av all den kunskap de tillför vården, säger Sineva Ribeiro.

Ordern om att sparka personalen kom efter en sju dagar lång protest från sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, farmaceuter och andra hälsoarbetare som framför allt vill få högre löner, bättre anställningsförhållanden och bättre arbetsmiljö. I fjol lovades sjuksköterskorna högre löner. Men löftet har inte infriats.

 Enligt nyhetsbyrån TT har personalens namn tagits bort från lönelistorna.

– Vi struntar i uppsägningshotet. Det här är en katt-och-råtta-lek. Man kan inte sparka en hel arbetskår, sade Alex Orina, talesman för sjukvårdsfacket KHPS med 40 000 medlemmar, enligt TT.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida