Skåne söker danska sjuksköterskor

Region Skåne hoppas på att danska sjuksköterskor och barnmorskor ska hjälpa till att fylla behovet av sommarvikarier. De barnmorskor från Danmark som kom förra sommaren gjorde succé.

– Vi har varit mycket nöjda med de danska barnmorskor som jobbade förra sommaren och har haft ett fortsatt utbyte under hela året, säger Anita Andersson, chef för avdelningen för kompetensförsörjning på Skånes universitetssjukhus, Sus.

Till sommaren kommer man att behöva 400 sjuksköterskor och ett tiotal barnmorskor . Anita Andersson ser utbytet med Danmark som helt naturligt.

– Svenska sjuksköterskor har tidigare sökt sig till Danmark och nu lockar vi hit danska sjuksköterskor och barnmorskor, arbetsmarknaden finns ju på bägge sidor sundet, säger hon.

Det finns redan väl upparbetade kontakter och i mars ska Sus vara med på en arbetsmarknadsmässa i Köpenhamn för att visa upp sig och berätta om möjligheterna att arbeta i Sverige.

Förra sommaren blev det inte mer än 6-7 barnmorskor och lika många sjuksköterskor eftersom det infördes anställningsstopp. Enligt Anita Andersson kan det bli fler i år.

– Framför allt söker vi erfaren personal och vi hoppas kunna locka tillbaka svenska specialistsjuksköterskor som tidigare har flyttat till Danmark.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida