Läkare utan gränser

”EU skyddar gränser – inte människor”

”EU skyddar gränser – inte människor”
Under förra året kom dryga en miljon flyktingar till Europa. Många riskerade sitt liv i små båtar över Medelhavet. Foto: Will Rose, Läkare utan gränser

EUs hantering av flyktingkrisen har förvärrat situationen och skapat lidande, menar Läkare utan gränser i en ny rapport.

I rapporten ”Hinderbana till Europa” (Obstacle course to Europe)  analyseras de medicinska och humanitära konsekvenserna av EUs flyktingpolitik. Kritiken är skarp och beskriver allvarliga fysiska och psykologiska hälsoeffekter av EU:s agerande under flyktingkrisen. I stället för att skydda människor handlar det om att skydda gränser, skriver organisationen i sitt pressmeddelande.

Rekordmånga hjälparbetare

Under förra året arbetade 540 personer för Läkare utan gränser bland flyktingar i Europa, vilket är fler än någonsin tidigare. De plockade upp barn ur Medelhavet, mötte på stränderna  och genomförde över 100 000 medicinska och psykologiska konsultationer. Bara i Grekland och Serbien har organisationen behandlat 12 000 patienter med besvär som orsakats av traumatiska upplevelser av hot och våld.

Rapporten bygger på vittnesmål från flyktingar och organisationens medarbetare samt medicinska data från projekt i Grekland, Italien och Balkan.

Fortfarande på plats

En av hjälparbetarna är den svenska sjuksköterskan Anna Sjöholm. Från sin stationering i den grekiska byn Idomeni vid gränsen till Makedonien ser hon dagligen vad människor tvingas genomlida – mitt i Europa.

– Luftvägsinfektioner är mycket vanliga på grund av det mycket bistra vädret. Det är framför allt barnen som drabbas. Nu väntar återigen minusgrader och snö i Idomeni, där människor gömmer sig i skogen och sover utomhus. Situationen är inte värdig Europa 2016, säger Anna Sjöblom i pressmeddelandet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida