Vården i kulturen

Sjuksköterskornas upplevelser blir teater

Sjuksköterskornas upplevelser blir teater
Regissören Peter Bergared instruerar sjuksköterskorna Irene Wikström och Carina Söderberg. Foto: Sanna Björkman

Med en föreställning i sjukhusserieformat vill teatergruppen Helt sjukt nå ut med sitt budskap om bättre villkor i vården. Alla händelser bygger på sanna historier och samtliga skådespelare är sjuksköterskor.

Det är arbetsplatsträff på den fiktiva vårdcentralen. Linda som är fackligt förtroendevald, här spelad av sjuksköterskan Moa Engström, ska ta äntligen få ta upp den känsliga frågan om mobbing som förekommit. Men det är inget som Carina Söderberg, i rollen som den arroganta verksamhetschefen, nappar på och utan hon fortsätter raskt vidare till nästa punkt på dagordningen.

Ville göra mer

Det är en onsdagskväll i oktober och högst upp i Medborgarhuset i Stockholm har teatergruppen Helt sjukt repetition. Gruppen bildades i våras av distriktssköterskan Tina Persson.

– Jag hade länge gått och funderat på hur vi sjuksköterskor ska göra för att kunna höja vår röst och nå ut med våra erfarenheter från vården. Det är också ett sätt att synliggöra våra krav på bättre arbetsvillkor och högre löner, på samma vis som ”slut på rean” och ”barnmorskeupproret”, säger hon.

För Tina Persson ligger teatern nära om hjärtat och det har varit en stor del av hennes liv vid sidan av jobbet som distriktsköterska och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet. Bland annat var hon med i en amatörteatergrupp i Skarpnäck i slutet på 1980-talet. Där träffade hon skådespelerskan Marika Lagerkrantz och hennes man Peter Bergared och dem har hon nu tagit med i teaterprojektet om vården.

Peter Bergared, Tina Persson och Moa Engström. Foto: Sanna Björkman

Får hjälp av proffs

Målet är att det ska bli en pjäs till nästa höst, men det är inte klart var den ska sättas upp eller hur många föreställningar det kommer att bli. Peter Bergared regisserar och Marika Lagerkrantz kommer att vara uppsättningens producent. Manuset ska skrivas av dramatikern Torbjörn Jonsson utifrån de berättelser som sjuksköterskorna presenterar för varandra. Just nu håller gruppen, under ledning av Peter Bergared, på med improvisationer kring olika teman. Det kan handla om allt från biståndsbedömare till ronder och chefer, som scenen ovan.

Vill gärna bli fler

Flera av deltagarna känner varandra genom sitt arbete, andra har hittat hit via en annons på facebook. De flesta har spelat teater eller sjungit i kör innan, men det är inget krav för att vara med.

– Vi har plats för fler, så tveka inte på att höra av er till oss. Förutom att det är ett angeläget ämne, så har vi otroligt roligt tillsammans, säger Tina Persson.

Om du är intresserad och vill komma i kontakt med teatergruppen Helt sjukt, mejla Tina Persson på:  tinapersson53@hotmail.com

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida