sommarläsning

Skogshuggaren bytte bana och blev sjuksköterska

Skogshuggaren bytte bana och blev sjuksköterska
- Med facit i hand borde jag ha bytt jobb tidigare, säger Fredrik Göthlin. Foto: privat.

KARRIÄRBYTET. Efter tio år som skogshuggare och montör på en lastbilsfabrik sökte Fredrik Göthlin till sjuksköterskeutbildningen. I somras fick han fast tjänst på en psykiatriavdelning.

Vad fick dig att ta steget att byta yrke?

– Min mor var sjuksköterska och min far överläkare och professor. Så det ligger i familjen, kan man säga. Ända sedan jag slutade gymnasiet har jag funderat på att läsa vidare inom något. När jag tog studenten svor jag på att aldrig jobba inom vården, men nu blev det så ändå. Jag har varit scout och alltid gillat att vara ute i naturen. Skogshuggare blev jag för att få jobba utomhus.

Hur var omställningen?

– Det var ovant att använda hjärnan till att plugga igen. Ekonomiskt fick jag planera lite annorlunda, men jag har aldrig ångrat mig eller funderat på att hoppa av, vilket faktiskt överraskar mig själv. Visst har jag svurit över vissa ämnen, men det har ändå varit spännande och intressant hela tiden.

Vad finns det för likheter mellan att vara skogshuggare och att vara sjuksköterska?

– Att ha huvudet med sig och se vad som behöver göras. Men inom sjukvården måste man ha ännu bättre koll än i skogen eftersom konsekvenserna blir så mycket värre om något går fel. En patient som inte får den behandling som ordinerats av läkare kan få men för livet eller dö. Det händer inte om man råkar hugga ner fel träd.

Har du någon nytta av att ha varit skogshuggare?

– Ja, det har gjort mig fysiskt uthållig, vilket jag tror är nyttigt i alla yrken där man använder kroppen. Ergonomiskt har jag en fördel av min bakgrund när det gäller till exempel lyft. Man måste tänka på hur man håller kroppen när man vänder en patient i sängen eller hjälper den att sätta sig högre upp. Sådant faller sig naturligt för mig.

Vilka är de största skillnaderna?

– Frihet under ansvar har gällt på mina tidigare jobb: Här ska fällas, röjas eller planteras. Nu jobbar jag med levande individer som ska ha inflytande över sin vård. Motsätter de sig något så är det deras vilja som gäller.

Tjänar du mer som sjuksköterska än skogshuggare?

– Ja, och det tycker jag är rimligt. Mina tidigare jobb krävde gymnasiekompetens medan sjuksköterska är ett akademiskt yrke. Sedan får man ju OB inom vården. På fabriken var det strikta arbetstider: 8 till 16.

Vad är ditt bästa tips till den som funderar på att byta yrke?

– Funderar du på det, så gör det! Med facit i hand så borde jag ha gjort det här tidigare. Visst kan man tänka: ”Jag vet vad jag har men inte vad jag får”. Men det går alltid att falla tillbaka på sitt gamla jobb om man inte trivs. Och inom vården finns också stora möjligheter att byta arbetsplats eller arbetsuppgifter.

De bytte bana

I en serie artiklar berättar Vårdfokus om människor som sadlat om. Mer läsning i vårt karriärnummer som kommer ut i september.

Fredrik Göthlin

Ålder: 33 år.
Nuvarande arbetsplats: Hallands sjukhus Varberg.
Tidigare arbetsplats: Montör på Specialkarosser AB och skogshuggare med egen firma.
Om jag skulle byta karriär en andra gång skulle jag bli: Ambulanssjukvårdare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida