utredda fall

Skolsköterska kritiseras för missad skolios

Skolsköterska kritiseras för missad skolios
Skolsköterskan kritiseras av Ivo för att inte ha låtit skolläkaren bedöma elevens avvikande rygg. Arkivbild: Mostphotos

När skolsköterskan gjorde en ryggundersökning på en elev upptäckte hon att det fanns en avvikelse i ryggraden. Men hon följde inte upp besvären. Senare visade det sig att eleven led av en allvarlig skolios som krävde omedelbar behandling. Nu kritiseras skolsköterskan av Ivo.

Det var i maj förra året som skolsköterskan undersökte elevens ryggrad. Vid undersökningen upptäcktes en avvikelse. Men i stället för att berätta om avvikelsen för skolläkaren nöjde sig skolsköterskan med att konstatera och journalföra att ryggen var svår att bedöma.

Ett par månader senare sökte eleven vård för sina ryggproblem hos en ortoped på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Då konstaterades att patienten led av en skolios som krävde omedelbar behandling med korsett dygnet runt. En operation planerades in så snart som möjligt.

I Socialstyrelsen och Skolverket gemensamma Vägledning för elevhälsan står det att syftet med elevhälsans ryggundersökningar är att tidigt upptäcka behandlingskrävande skolioser så att tidig behandling ska kunna sättas in.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat fallet på initiativ av elevens ena förälder. Enligt myndigheten borde skolsköterskan ha överlämnat ansvaret för den fortsatta handläggningen av patienten till skolläkaren. Om det hade gjorts skulle denna sannolikt ha utfärdat en remiss till en ortoped. Patienten skulle då ha kunnat få sin diagnos och behandling betydligt tidigare än vad som nu blev fallet, konstaterar Ivo.

Tillsynsmyndigheten kritiserar skolsköterskan för den bristfälliga handläggningen vid undersökningen av elevens ryggrad.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-38181/2016-16.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida