psykisk hälsa

Skolsköterskan som bekämpar psykisk ohälsa på fritiden

Skolsköterskan som bekämpar psykisk ohälsa på fritiden
Skolsköterskan Gabrielle Henriksson arbetar som volontär för organisationen Mind. Sedan pandemin startade har samtalen till självmordslinjen ökat med 230 procent. Foto: Privat.

I dag den 10 oktober är det världsdagen för psykisk hälsa. Skolsköterskan Gabrielle Henriksson lyssnar på dem som mår dåligt både på jobbet och som volontär på en stödlinje.

Två kvällar i månaden kopplar Gabrielle Henriksson upp sig hemma i huset utanför Västerås mot Minds självmordslinje. Via telefon och chatt möter hon personer som mår psykiskt dåligt på olika sätt. Till vardags arbetar hon som skolsköterska på Engelska skolan i Västerås.

Varför har du valt att sitta i en telefonlinje på din fritid?

– Jag hade funderat en längre tid på att jag ville göra någon form av volontärarbete. Tyckte att jag hade tid över nu när jag bara arbetar dagtid. Att det blev just för Mind var nog mer en slump. Jag såg en annons och sökte. Det känns positivt att det är ett viktigt uppdrag som jag kan dessutom kan sköta hemifrån, säger Gabrielle Henriksson.

Vad handlar samtalen om?

– Det kan vara väldigt olika. De som ringer kan ha en panikångestattack, känna sig ensamma, eller utanförskap. Varannan vecka sitter jag i Självmordslinjen dit stödsökande kan ringa om de har tankar på att ta sitt liv. Varannan vecka bemannar jag Livslinjen som riktar sig till unga som kan prata om allt möjligt, ofta blir det existentiella frågor. Den yngsta jag har pratat med var 11 år och den äldsta över 90 år.

Vad är din roll under samtalen?

– Vi använder oss av motiverande samtal som går ut på att nyfiket utforska vad personen vill prata om. I stället för att komma med goda råd och snabba hänvisningar har jag fått lära mig att sitta på händerna och lyssna. Det kan vara utmanande som sjuksköterska då jag är van vid att vilja fixa och ordna allt.

Hur påverkar det mötet?

– Det gör att samtalet kommer till en djupare nivå och det blir ett bättre möte. När de stödsökande själva får formulera sina tankar kan de ofta själv säga att de mår lite bättre efter en stund och avsluta samtalet.

Vilket stöd får ni som sitter i telefonen?

– Vi har får flera utbildningar innan vi börjar och sedan har vi möjlighet att få handledning av en psykolog om vi behöver. Sedan erbjuds kontinuerliga fortbildningar som är jättebra, till exempel om HBTQI-frågor. Det har jag användning av även i mitt arbete som skolsköterska.

Möter du mycket psykisk ohälsa på arbetet också?

– Absolut! Även om det kan verka som de flesta som kommer till mig bara vill mäta sig så har jag många samtal också. Det handlar ofta om stress och oro. De kan känna betygshets eller ha svårt att varva ner eftersom de är uppkopplade via skärmar så stor del av dygnet. Det jag har lärt mig via Mind har hjälpt mig att inte alltid vara så snabb med lösningar, utan att lyssna mer aktivt i stället.

Världsdagen för psykisk hälsa

Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day.

Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen.

I år läggs extra fokus på att frågor som rör psykisk hälsa och välbefinnande ska vara lika prioriterade för alla.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida