ICN-kongress 2017

”Sluta vara rädd för flyktingar”

”Sluta vara rädd för flyktingar”
Syriska flyktingar i Istanbul tillsammans med kommunmedborgare vid en träff arrangerad av IOM, FN-organ för migranter, för att skapa bättre kontakter. Foto: IOM, Muse Mohammed

Det handlar om dålig information när rädslan sprider sig för flyktingar, säger den internationella sjuksköterskeorganisationens chef när sjuksköterskor från 130 länder möts i Barcelona. Hon lägger en stor del av skulden på politiker — globalt.

”De demoniseras”, säger Frances Hughes, högsta chef på ICN, när hon ska beskriva sin syn på hur världen har klarat av att ta emot de miljontals människor som lämnat, och fortsätter att lämna, sina hem för att fly från krig och våld eller en hopplös tillvaro utan möjlighet att försörja sig.
Därför har ICN, den internationella sjuksköterskeorganisationen, valt att ägna en stor del av den vecka, när sjuksköterskeorganisationer från hela världen nu möts i Barcelona, åt sjuksköterskors roll för människor som flyr sina länder.

Fler än någonsin

Aldrig tidigare har så många varit på flykt. Enligt UNHCR:s senast redovisade statistik är var 113:e person i världen på flykt. Hälften är under 18 år.

Det är med stolthet i rösten som Frances Hughes välkomnar William Swing att tala inför alla sjuksköterskor som samlats. Han är en snart 83-åring med fortsatt brinnande intresse för mänskliga rättigheter och ledare för IOM, en internationell organisation för migranter som har funnits sedan 1951. Sedan förra året är den en del av FN, och ICN, med sitt stora kontaktnät av sjuksköterskeorganisationer i stora delar av världen, har ansökt om att få vara med som observatörer för att kunna bidra.

Flyktingar höjer bnp

William Swing vill vända på synen på dem som flyr. Han vill inte bara prata om problemen med människor som lämnar sina länder; på flykt, på jakt efter bättre villkor eller ett drägligt liv. De är bra. De tillför. De höjer bnp. Och inget har visat att det rör sig om terrorister, säger han. William Swing vill se ett nytt tänkande. Människor är globala, de flyttar och kommer att fortsätta att göra det. Så länderna måste lära sig att hantera det.

Men självklart är problemen enorma med de över 65 miljoner som beräknas vara på flykt, inom eller utanför sina länder, det är dem IOM arbetar med ständigt. De hjälper människor på plats och arbetar för att många ska kunna flytta tillbaka hem.

”Alla ska få vård”

Sjuksköterskor har en stor roll i flyktingläger och i vård på alla nivåer. ICN-chefen Frances Hughes hoppas att sjuksköterskor i sitt mottagande ska vara ”de mänskliga rättigheternas samvete”. Ett dokument om ICN:s syn på flyktingar och migration håller på att omarbetas. Det är tänkt att kunna användas av sjuksköterskeorganisationer för att trycka på för flyktingars rätt till hälsa och sjukvård. I det utkast som nu ska diskuteras står att ICN anser att alla restriktioner för vård baserade på legal status ska tas bort.

Det här är ICN

  • Internationella sjuksköterskeorganisationen, International council of nurses, ICN har kongress varannat år.
  • Den inleddes den 25 maj i Barcelona med att representanter för de cirka 130 medlemsländerna träffades.
  • Den stora forskningskonferensen där sjuksköterskor från hela världen träffas och utbyter kunskap pågår till den 31 maj.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida