utredda fall

Spädde ut smärtstillande inför operationer – får behålla legget

Spädde ut smärtstillande inför operationer – får behålla legget
Inför operationer spädde sjuksköterskan ut de smärtstillande opioidsprutorna med koksalt för att kunna ta undan ampuller åt sig själv. Bild: Mostphotos

En sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus har vid flera tillfällen stulit opioider genom att späda ut sprutor med koksalt inför operationer. Ivo ville fälla men inte HSAN.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, såg så allvarligt på att sjuksköterskan utnyttjat nedsövda och ”fullständigt försvarslösa” patienter att de krävde indragning av hennes legitimation. Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutar nu i stället om en treårig prövotid.

Vårdfokus har tidigare berättat om sjuksköterskan som fick nytt arbete trots att hon utreds av åklagare och att Ivo yrkat på att hennes legitimation ska dras in. 

En sjuksköterska ”som medvetet spär ut läkemedelsdoser och felmärker sprutor avseende innehållet för att kunna ta undan lite för eget bruk förtjänar varken allmänhetens eller myndigheternas förtroende”, skrev Ivo om sjuksköterskans agerande.

Ivo ansågs också att stölderna begåtts på ”ett synnerligen förslaget tillvägagångssätt” som allvarligt har äventyrat patientsäkerheten, och att även kollegor kunde ha drabbats då de riskerade att utföra sitt arbete på ett undermåligt sätt.

HSAN är inte lika hård i sin bedömning och frångår Ivo:s förstahandsyrkande. Stölderna har polisanmälts och ännu inte prövats rättsligt, framhåller HSAN och bedömer att en treårig prövotid räcker för att säkerställa patientsäkerheten. Sjuksköterskan ska under tiden även gå i behandling och rehabilitering.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida