Bristen på sjuksköterskor

Starka reaktioner på att läkare ska göra sjuksköterskors jobb

Starka reaktioner på att läkare ska göra sjuksköterskors jobb
Bild: Getty Images

Tröttsamt. Skrämmande. Inkompetent. Det är några reaktioner på att Mölndals sjukhus vill anställa läkarstudenter för att göra sjuksköterskornas jobb i sommar. 

Som Vårdfokus berättade i fredags har läkarstudenter som går tionde terminen erbjudits att söka sommarvikariat på medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal. De ska anställas som läkare men arbeta som sjuksköterskor.

Erbjudandet och Vårdfokus artikel har diskuterats flitigt i sociala medier. Till övervägande delen är de som kommenterat negativa till initiativet.

”Tröttsamt och sorgligt”, ”Verkligen skrämmande med en sådan inkompetent arbetsgivare”, ”Varför är omvårdnad så fruktansvärt lågt värderat?”, lyder några av de många inläggen.

De positiva kommentarerna är få, men någon argumenterar för att det är ett bra sätt för blivande läkare att få en större förståelse för sjuksköterskornas arbete. Att det är en bättre idé än att införa vårdbiträden eller att köpa semesterveckor och hyra stafetter.

Läst med bestörtning

Det brev som verksamhetschefen Jerker Persson skickade ut till läkarstudenterna har även uppmärksammats av Vårdförbundets förtroendevalda på Sahlgrenska. På sin egen Facebooksida skriver de att de läst brevet med bestörtning.

”Vår arbetsgivare vill koka ned omvårdnad till några få praktiska uppgifter som kan utföras av någon annan. För oss är det absurt, bara sjuksköterskor har sjuksköterskans kompetens och kan ha det övergripande ansvaret för patientens omvårdnadsbehov”, skriver de.

I ett mail till verksamhetschefen Jerker Persson som publicerats i gruppen ”Stöd våra sjuksköterskor” skriver en av de läkarstudenter som fått brevet så här:

”Det var både upprörande och oroväckande att i dag få ert erbjudande om att jag som läkarstudent ska komma och jobba som sjuksköterska. Nu ska alltså läkare jobba som sjuksköterskor, när sjuksköterskor inte erbjuds de löner och arbetsförhållanden som de förtjänar och borde ha rätt till”.

Är inte utbildade

Han skriver också: ”Att påpeka att vi ’får’ göra samma arbetsuppgifter känns som en dålig distraktion för att vi faktiskt inte är utbildade för, eller har erfarenhet av, att göra dessa uppgifter”.

Sommaren 2017 försökte man på flera sjukhus i landet att skapa särskilda avdelningar för redan utskrivningsklara patienter. Dessa bemannades inte av sjuksköterskor utan av undersköterskor och i vissa fall läkare. Exempelvis på Danderyds sjukhus i Stockholm. Efter det uppstod en diskussion i Sverige yngre läkares förening, Sylf, om det vettiga i att läkare går in och gör sjuksköterskors jobb.

– Det är naivt att tro att en person som har gått en läkarutbildning ska vara kompetent att göra sjuksköterskeuppgifter. Dessutom är det brist på läkare också, särskilt specialistläkare. Då är det ett enormt slöseri att låta läkare göra andras jobb i stället för att komma vidare och bli specialistläkare, säger Björn Hansell, andre vice ordförande i Sylf till Vårdfokus.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida