pionjär

Glömd sjuksköterska blev staty

Glömd sjuksköterska blev staty
Mary Seacole står staty mitt i London utanför St Thomas sjukhus. Foto: Matt Brown/flickr

Hon räddade livet på många brittiska soldater under 1800-talets Krimkrig. Men hon var svart och född på Jamaica och har aldrig hyllats på samma vis som Florence Nightingale. Men numera står Mary Seacole staty mittemot parlamentet i London.

25 januari 2017

Mary Seacole föddes 1805 på Jamaica. Hennes far var skotsk soldat, men det var från sin jamaicanska mor som hon lärde sig om mediciner och sjukvård. Ännu mer lärde hon sig under sina många resor runt om i Europa då hon studerade läkekonst.

1854 reste hon till Balaclava och öppnade ”British Hotel” där hon tog hand om brittiska soldater som sårats i det pågående Krimkriget. Hon blev känd som ”Mother Seacole” och tävlade med Florence Nightingale i ryktbarhet på den tiden.

Men sen glömdes hon bort och hennes arbete har aldrig blivit uppmärksammat på samma sätt som Nightingales. Att hon nu äntligen lyfts fram ser många som stort och viktigt. Statyn kom till efter en mångårig kampanj som samlat in en halv miljon pund.

När statyn avtäcktes sade bland andra sjuksköterskeprofessorn Elizabeth Anionwu att ”Mary Seacoles pionjärarbete räddade liv. Människor med olika slags bakgrund kan hämta inspiration från att det hon gjorde nu äntligen har blivit erkänt”, skriver BBC news.

Statyn står vid St Thomas sjukhus mittemot det brittiska parlamentshuset i London.

För den som vill veta mer om Mary Seacole finns en bok av Jane Robinson: ”Mary Seacole. The charismatic black nurse who became a heroine of the crimea.”

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida