Akademisk specialisttjänstgöring

Sundsvalls sjuksköterskor får utbilda sig med full lön

Sundsvalls sjuksköterskor får utbilda sig med full lön
Förbundsombudsmannen Conny Carlsson har varit med och förhandlat fram AST-avtalet i Sundsvall. Foto: Maria Zander

Som första kommun i Västernorrland tecknade Sundsvall i dag ett avtal med Vårdförbundet om att införa akademisk specialisttjänstgöring, AST, för kommunens sjuksköterskor. Avtalet garanterar full lön under utbildningen.

25 september 2017

Vårdförbundets så kallade AST-modell, där medlemmar som vill specialistutbilda sig får full lön och villkor enligt kollektivavtal under hela utbildningstiden, införs i allt fler landsting, regioner och kommuner.

I Västernorrland tecknade landstinget ett AST-avtal lokalt med Vårdförbundet redan i januari i år. I dag var det dags för den första av länets sju kommuner, Sundsvall, att göra detsamma.

– Vi har haft en lång diskussion med kommunen. Nu är det äntligen klart. Från den första januari nästa år inför Sundsvall ett antal utbildningstjänster för de sjuksköterskor i kommunen som vill specialistutbilda sig, säger Vårdförbundet Västernorrlands förbundsombudsman Conny Carlsson som varit med och förhandlat fram det nya kollektivavtalet.

Hur många utbildningstjänster det blir är inte preciserat. Inte heller vilka specialistutbildningar som kommer att prioriteras. Enligt Conny Carlsson blir det behovet som avgör, vilket i Sundsvall främst handlar om specialistsjuksköterskor inom psykiatri, vård av äldre och distriktssköterskor.

I korthet innebär avtalet att den som läser till specialistsjuksköterska:

  • Under utbildningen behåller sin lön.
  • Får halva kostnaderna för eventuella resor betalda.
  • Får 75 procent av studielitteraturen betald.
  • Garanteras en specialistanställning inom sitt specialområde efter examen.

– Intressant är att arbetsgivaren framfört önskemål om att examensarbetet så långt det är möjligt ska kopplas till den verksamhet där man arbetar. Man vill alltså dra nytta av de kunskaper som de skaffar sig under specialistutbildningen. Det har jag inte sett i något annat AST-avtal, säger Conny Carlsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida