Akut insats

Svenska sjuksköterskor räddade man från hajattack

Svenska sjuksköterskor räddade man från hajattack
De svenska sjuksköterskorna Billy Ludvigsson och Emma Andersson hyllas internationellt efter att ha räddat en man som attackerades av en haj i Australien. Foto: Privat via TT

Två svenska sjuksköterskor hyllas i internationella medier efter en hjälteinsats i Australien där de räddade en man som hade fått sin fot avbiten av en haj.

Billy Ludvigsson och Emma Andersson från Trollhättan arbetar båda som sjuksköterskor, i ambulansen respektive på akuten. Just nu är de dock på en gemensam rundresa i Australien.

I tisdags var de ute på en organiserad snorkeltur tillsammans med andra turister när de plötsligt hörde två brittiska män i 20-årsåldern skrika. De hade båda blivit attackerade av en haj. Den ena mannen hade fått sin fot avbiten när personalen lyckades få upp honom i båten.

– Då tänkte vi att nu är det bara att börja jobba, berättar Emma Andersson för nyhetsbyrån TT.

Hon och Billy Ludvigsson letade genast upp rep och samlade in handdukar från turisterna ombord. Med hjälp av dessa lyckades de snabbt lägga ett tryckförband som stoppade det kraftiga blodflödet.

Den andra skadade mannen tog sig själv till båten, varefter båda med hjälp av helikopter transporterades till sjukhus. Enligt TT beskrivs deras tillstånd som stabilt.

I Australiska och brittiska tidningar hyllas svenskarna för att ha räddat mannens liv.

– Det känns jättekonstigt, det är inget vi är vana vid. Att se sig själv på förstasidan på tidningen är märkligt, säger Emma Andersson till TT.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida