Forskning

Svenskar får pris för bästa omvårdnadsartikel

Svenskar får pris för bästa omvårdnadsartikel
Sören Augustinsson och Pia Peterssons artikel i Journal of research in nursing prisas för att den sammanlänkar politik, praktik och forskning på bästa sätt.

Sören Augustinsson och Pia Petersson från Högskolan i Kristianstad har fått utmärkelsen ”Veronica Bishop paper of the year” för en artikel om vårdplanering i den vetenskapliga tidskriften Journal of research in nursing.

Med utgångspunkt i två olika världar har Pia Petersson, lektor i omvårdnad, och Sören Augustinsson, lektor i sociologi, studerat vårdplanering ur ett teoretiskt perspektiv.

I höstas blev de klara med sin artikel om dynamisk komplexitet som publicerades i Journal of Research in Nursing. Nu har artikeln On discharge planning: dynamic complex processes – uncertainty, surprise and standardization, röstats fram till årets artikel, bland annat för att den sammanlänkar politik, praktik och forskning på bästa sätt.

Vårdplanering i teori och praktik

Genom att använda ett teoretiskt begrepp från organisationsforskning, så kallad dynamisk komplexitet, har de tittat på hur vårdplanering sker i praktiken. Via intervjuer med sjuksköterskor eller skuggning av deras arbete har forskarna analyserat och tolkat berättelser om vårdplanering. Syftet är att utveckla och förbättra omvårdnaden genom att förstå den på ett annat sätt.

– Jag tror att vi belönades för vårt sätt att tolka och pröva forskning om dynamisk komplexitet i förhållande till hur samordnad vårdplanering går till i praktiken. Det sågs som ett nytt och givande tillskott till förståelse av samordnad vårdplanering, säger Pia Petersson i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida