Sveriges starkaste sjuksköterska blev sexa i världen

Sveriges starkaste sjuksköterska blev sexa i världen
Sjuksköterskan Eleni Kamvissis (till vänster) tog bland annat delgrenssilver i knäböj.

Eleni Kamvissis från Lund är den i särklass starkaste kvinnliga sjuksköterskan i Sverige. Efter att ha klarat hela 155 kilo i marklyft har hon nu också visat den övriga världen vad hon går för. I världscuptävlingen i klassiska styrkelyft pressade hon sig fram till en sjätteplacering i sin viktklass för damer.

Under förra veckan samlades svällande muskler från 37 olika länder i Eriksdalshallen på Södermalm i Stockholm för att göra upp i det första, inofficiella, världsmästerskapet i klassisk styrkelyftning. En av dem var Eleni Kamvissis, som i vanliga fall jobbar som sjuksköterska på thoraxintensiven vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Hon började med styrkelyft 2007, och satsar nu för fullt på att bli en av de främsta i Sverige inom idrotten. Redan i dag är hon nummer ett bland damlyftare i Sydsverige. På den senaste SM-tävlingen blev hon tvåa i sin viktklass.

Steg framåt i karriären

– Det här var ett steg upp i karriären. Det är den första internationella tävlingen som jag deltagit i och första gången som jag fått representera svenska landslaget. Det var väldigt nervöst, men utifrån förutsättningarna är jag nöjd med resultatet, säger Eleni Kamvissis.

Hon slutade som sexa i sin viktklass efter att ha lyft 142,5 kg i knäböj, 77,5 kg i bänkpress och 155 kg i marklyft. Det fina resultatet i knäböj innebar dessutom ett delgrenssilver och nytt svenskt rekord.

– Jag har en bit kvar i bänkpress och marklyft. Men jag har inte hållit på så länge. Fortsätter jag bara att träna hårt kommer jag i kapp de andra.

Eleni Kamvissis tycker att klassiskt styrkelyft är mer på riktigt än utrustat styrkelyft, där det är tillåtet att använda olika hjälpmedel, som lindor och dräkter, för att klara av fler vikter. Tjusningen ligger i att det bara är du och stången, inget annat än den fysiska– och mentala styrkan avgör om man ska klara lyften.

Råstyrkan använder hon i jobbet

Råstyrkan är något som faktiskt även kommer väl till användning i hennes jobb som sjuksköterska. På thoraxintensiven är många patienter nedsövda och det krävs viss ansträngning för att lyfta och mobilisera. Dessutom upplever hon att patienterna bara blir tyngre med tiden.

– Vi står ju också stora delar av dagen, och då är det viktigt att vara vältränad. Framför allt i mage och rygg.

Eleni Kamvissis tränar ungefär fyra dagar i veckan. Ett styrkelyftspass kan ta upp emot tre timmar. Eftersom det sliter en del på kroppen blir det inte tid till så mycket annat än det och jobbet.

Hon kan anpassa sitt eget arbetsschema vilket är en fördel då hon i vanliga fall jobbar mycket kvällar och helger. Särskilt inför tävlingar är det viktigt att inte jobba allt för sent eftersom det påverkar kroppens återhämtning.

Nästa års mästerskap hålls i Ryssland. Eleni Kamvissis hoppas att hon även då får representera svenska landslaget, och att tävlingen uppnått full VM-status.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida