Prevention

Tolv tips till patienter för att undvika fallskador

Tolv tips till patienter för att undvika fallskador
På brittiska sjukhus får äldre patienter en checklista på saker de kan göra för att undvika att ramla. Arkivbild: Mostphotos

En checklista som riktar sig direkt till äldre patienter på sjukhus ger tolv enkla tips på hur de ska undvika att snubbla och ramla medan de ligger inlagda.

21 oktober 2016

Checklistan (se längst ner i artikeln) har tagits fram av The Royal college of physicians, vilket närmas kan liknas vid Svenska läkaresällskapet. Den ingår i de nya riktlinjerna för fallskador som har börjat användas på sjukhus runt om i Storbritannien.

Enkelt men viktigt

Det är enkla men viktiga tips som bland annat handlar om att det inte ska stå saker i vägen runt sägen och råd kring hur patienten ska göra för att undvika att bli yr när hen reser sig upp från sängen eller en stol.

I de nya riktlinjerna finns även tips till personalen. Exempelvis att det är viktigt att kontrollera hur bra en patient ser, hur blodtrycket är och om patienten är förvirrad. 

Här är de tolv tipsen som patienter eller närstående får i handen vid ankomsten till brittiska sjukhus:

1. Tala om för sjuksköterskan eller doktorn om du har ramlat under det senaste året, är rädd för att du ska ramla eller tidigare har ramlat.

2. Använd ringklockan om du behöver hjälp att förflytta dig. Speciellt om du behöver hjälp att gå på toaletten.

3. Se till att dina glasögon är rena. Be om hjälp om du har svårt att se.

4. Använd dina vanliga gånghjälpmedel. Se till att du har dem inom räckhåll och att gummit på exempelvis käppen eller kryckan inte är skadat. Luta dig aldrig mot sjukhusmöblerna eftersom dessa ofta är försedda med hjul.

5. När du ska resa på dig: Sätt dig upprätt på sängkanten en liten stund innan du reser dig upp. Res dig sakta och försäkra dig om att du känner dig stadig på benen innan du börjar gå.

6. Gör några enkla övningar innan du reser dig upp från sängen eller en stol: Spänn tårna utåt och slappna sedan av. Spänn vadmusklerna och slappna sedan av. Upprepa några gånger. För att få i gång blodcirkulationen rör du benen upp och ner, om du kan.

7. Om du känner dig yr bör du stanna upp, sätta dig ner. Berätta för personalen.

8. Drick regelbundet och ät ordentligt.

9. Gör dig hemmastadd med den utrustning som finns runt sängen. Be personalen att flytta saker som du tycker är i vägen när du är uppe och går.

10. Försäkra dig om att dina skor eller tofflor passar ordentligt, fäster mot golvet och inte kan trilla av.

11.Var försiktig i badrummet och på toaletten. Be om hjälp om du känner att du behöver det.

12. Det är också viktigt att du försäkrar dig om att du får en fallriskbedömning gjord av personalen.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida