Trots tuffa arbetsvillkor: Sjuksköterskor går i pension sent

Trots tuffa arbetsvillkor: Sjuksköterskor går i pension sent
Många sjuksköterskor jobbar kvar länge. Arkivbild: Mostphotos

Sjuksköterskor tillhör de yrkesgrupper som jobbar kvar längst. Ny undersökning förvånar.

25 augusti 2015

Sjuksköterskor, lärare och byggnadsarbetare. Tre yrken som ofta omgärdas av krisrubriker. Ändå ligger de högt på listan över yrkesgrupper som går i pension sent. Det visar en undersökning som Socialdepartementet har gjort.

Tre av fyra sjuksköterskor som arbetade vid 55 års ålder var kvar i yrket 9 år senare, alltså vid 64 års ålder. Resultaten förvånar Petter Odmark, som har gjort studien.

– Jag blev jätteförvånad! Man tror ju att det är inom höglöneyrken som människor jobbar kvar men av de fyra yrkena i topp fanns det bara ett sådant, nämligen läkare, säger han.

Stark inre motivation

Petter Odmark har inte undersökt varför sjuksköterskorna stannar kvar så länge men menar rent allmänt att känslan av att vara behövd betyder mycket.

– Beslutet att gå i pension bygger på en massa olika faktorer. Tidigare forskning visar att om man känner sig uppskattad och behövd så är man kvar även om hälsan börjar svikta. Jag kan tänka mig att sjuksköterskor har en stark inre motivation, säger han.

Det kan också finnas ett mått av lojalitet tror Petter Odmark, med tankar som ”mina kolleger får det ännu stressigare om jag slutar”. 

De slutar tidigt

Vilka är det då som går i pension tidigt? Jo: mäklare, säljare och dataspecialister.

Socialdepartementets sammanställning bygger på statistik från SCB och rangordnar de 30 största yrkesgrupperna i Sverige. Två mätningar gjordes: Hur många som var yrkesverksamma vid 55 respektive 64 års ålder. Syftet är att ge ett underlag till Pensionsgruppen, som är en parlamentarisk arbetsgrupp bestående av representanter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Vi stannar kvar längst

 1. Läkare
 2. Fordonsförare
 3. Byggnads- och anläggningsarbetare
 4. Sjuksköterskor
 5. Övriga servicearbetare
 6. Administratörer
 7. Gymnasielärare
 8. Civilingenjörer, arkitekter
 9. Drift– och verksamhetschefer
 10. Byggnadshantverkare
 11. Chefer för mindre företag
 12. Grundskollärare
 13. Vård- och omsorgspersonal

(Källa: ”Vägar till ett längre arbetsliv”, Petter Odmark, Socialdepartementet)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida