Forskning

Tuggummin och piercing kan ge ont i käke och huvud

Tuggummin och piercing kan ge ont i käke och huvud
En fjärdedel av gymnasieleverna tuggade tuggummi varje dag och de flesta av dem under flera timmar. Bild: Mostphotos

Tonåringar som tuggar mycket tuggummi eller har piercingsmycken kan bli ömma i käkar, få svårt att gapa och huvudvärk. Flickor är mer drabbade, visar studie på gymnasielever.

I en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg har forskare undersökt vilka problem tuggande av tuggummi och piercingsmycken i munnen kan ge.

– Resultatet visade ett tydligt samband mellan frekvent användning av tuggummi och huvudvärk, men också svårigheter att gapa, ömhet i käkleder och tuggmuskler säger Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare bakom studien.

Ett liknande samband fanns mellan piercing och käkproblem.

– Elever med oral piercing hade signifikant mer huvudvärk och ömhet i tuggmuskler.

124 elever från tredje årskursen på olika gymnasieprogram ingick i studien. De fick svara på ett frågeformulär. Det gjordes också en klinisk undersökning av käksystemet på 116 av eleverna.

En fjärdedel av eleverna använde tuggummi dagligen och de flesta under flera timmar dagligen. 14 procent av eleverna hade ett oralt piercingsmycke, men det var mycket vanligare hos flickor än pojkar.

Det var vanligt med smärta och nedsatt funktion i käken. 39 procent av eleverna hade huvudvärk en gång i veckan eller oftare, 18 procent hade käkledsknäppning, 7 procent ansiktssmärta och 6 procent svårt att gapa stort.

– Flickor hade betyligt fler och svårare symtom än pojkar, säger Christina Mejersjö.

Även nagelbitning kunde kopplas till huvudvärk.

Förklaringen till sambanden i studien tros vara att både tuggummituggande och piercing belastar käksystemet och kan ge belastningsskador. Studien är publicerad i Acta Odontologica Scandinavica.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida