Tusentals demonstrerade för att rädda den skånska vården

Tusentals demonstrerade för att rädda den skånska vården
Mellan 1 500 och 2 000 personer, mestadels anställda i vården, demonstrerade för att rädda vården i Lund. Foto: Anders Olsson

Runt om i Skåne demonstrerade sammantaget en bra bit över 4 000 personer på lördagen för att rädda den skånska sjukvården. Till skillnad från i många andra vårddemonstrationer bestod merparten av deltagarna av vårdpersonal.

På sju orter i Skåne hölls på lördagen demonstrationer och manifestationer under parollen ”Rädda vården”: i Malmö, Landskrona, Lund, Hässleholm, Ängelholm, Trelleborg och Ystad.

Störst var pådraget i Lund där mellan 1 500 och 2 000 personer vandrade från Clementstorget, förbi Grand hotell och slutligen samlades på Stortorget mitt i centrum.

– Nu måste vi få mer resurser. Vi går på knäna på vårt jobb. I och med anställningsstoppet är många utbrända och sjukskrivna. Vi som är kvar jobbar mycket mer än vad vi borde göra eftersom vi måste täcka upp alla passen. Det har blivit en ond cirkel, sa sjuksköterskan Cecilia Cronholm som till vardags arbetar på kirurgkliniken vid Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund.

Foto: Anders OlssonMissnöjet med hur den nuvarande majoriteten sköter vårdfrågor var påtagligt hos dem som deltog i demomstrtionen.

I vimlet av människor, banderoller och plakat tågade Cecilia Cronholm arm i arm med sin arbetskamrat Jenny Persson, som berättade hur de ständiga nerdragningarna av vårdplatser högst påtagligt försämrat patientsäkerheten.

– Vi får skicka hem cancersjuka patienter som kommer till oss på morgonen för att opereras, eftersom vi inte har några sängar för dem. Det känns rent ut sagt fördjävligt.

När demonstranterna likt ett enormt lämmeltåg vällde in på Stortorget tog talen vid. En av de som höll i mikrofonen var intensivvårdssjuksköterskan Eva Lenander som var en av initiativtagarna till demonstrationen.

Foto: Anders OlssonIntensivvårdssjuksköterskan Eva Lenander.

Eva Lenander står även bakom Facebook–gruppen ”Rädda Universitetssjukhuset i Lund” som hon hoppas ska omvandlas till ett nytt politiskt parti inför nästa landstingsval 2014.

– I dag bestämmer politikerna över huvudet på oss, utan att ha gjort några utredningar eller konsekvensanalyser. Det är det vi är arga på i dag, sa hon till det stora antalet lyssnande demonstranter som ljudligt höll med henne i form av tillrop och applåder.a

En annan av talarna var onkologsjuksköterskan Alexandra Rönnängsgård .

Foto: Anders OlssonOnkologsjuksköterskan Alexandra Rönnängsgård .

– Jag vet att det finns ett utbrett missnöje mot hur den skånska sjukvården slaktas. Det finns fler än oss här i dag som anser att vi måste göra något. Men tyvärr så finns det också en stor känsla av maktlöshet, besvikelse, ilska och uppgivenhet som gör att många inte känner att de kan eller orkar påverka. Men det är just det vi kan. Vi kan visa att vi inte accepterar det akuta läge som sjukvården nu befinner sig i.

Flera av talarna tog upp den pågående konflikten på barnintensivvårdsavdelningen i Lund, där 33 av 45 sjuksköterskor sagt upp sig i protest mot att deras lokala poänglönemodell sagts upp av arbetsgivare.

Foto: Anders OlssonMånga av dem som arbetar på biva i Lund deltog i demonstrationen.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida