Sjuksköterskebristen

Tvingades ta med sonen till jobbet

Tvingades ta med sonen till jobbet
Lina Börjesson gjorde helt rätt som åkte till jobbet och lät Vårdförbundet ta fighten med arbetsgivaren, tycker ombudsmannen Mårten Ohlsson vid Vårdförbundets avdelning i Värmland.

Trots att sjuksköterskan Lina Börjesson inte kunde ordna barnpassning till sin femårige son beordrades hon att ta ett kvällspass.

Lina Börjesson arbetar på en avdelning för kirurgi och ortopedi på sjukhuset i värmländska Torsby. Som på så många andra sjukhus är bristen på sjuksköterskor stor. Länge har Lina Börjesson och hennes kolleger på avdelningen därför ställt upp genom att jobba extra.

Men när landstinget nyligen beslöt att dra in den extra hundralapp i timmen som de tidigare fått för att täcka upp fick de nog. I torsdags i förra veckan bestämde sig sjuksköterskorna för att vägra ta fler extrapass frivilligt. Vill arbetsgivaren att de ska arbeta på sin fritid får de i fortsättningen beordra in dem. Det skrev de också i ett brev som de samma dag skickade till ledningen.

Ingen barnvakt

Redan dagen efter blev Lina Börjesson uppringd av sin närmaste chef. Trots att Lina Börjesson förklarade att hon inte kunde fixa barnomsorg till sonen beordrades hon in för att ta ett kvällspass.

– Jag kände mig uppgiven. Det är inte roligt att behöva ta med sig sin son till jobbet. Det är ju förenat med vissa risker. Här finns massor av bakterier och mängder av maskiner. Samtigt kände jag mig tvungen, säger Lina Börjesson till Vårdfokus.

En och en halv timme senare satt den lille grabben ensam i personalrummet på avdelningen, medan hans mamma skötte sitt ute bland patienterna.

Men de behövde inte stanna länge. Innan de gav sig av hemifrån hade Lina Börjesson nämligen ringt Vårdförbundet i Värmland, som genast kontaktade ledningen.

– Det stöd jag fick från förbundet kändes verkligen jättebra, säger hon.

Vårdförbundets tolkning

Enligt Vårdförbundets tolkning av de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet kan arbetsgivaren inte ens i akuta fall kalla in en småbarnsförälder mot dennes vilja om hen inte har någon som kan ta hand om barnen.

– Men man behöver ju inte läsa ett kollektivavtal för att inse det orimliga i att ett litet barn ska tvingas vara på en vårdavdelning med svårt sjuka människor i stället för att få vara med sin mamma en fredag kväll, säger Mårten Ohlsson som var den ombudsman som kontaktade sjukhusledningen.

Hans samtal med ställföreträdande sjukhuschefen Eva Dahlén var snabbt över. En och en halv timme efter att Lina Börjesson och hennes son hade kommit till sjukhuset kunde de vända tillbaka hem igen.

– Det löste sig så fort jag fick reda på detta. Den chef som beordrade in henne hade inte riktigt klart för sig vad särskilda skäl innebär, exempelvis om man inte kan ordna barnvakt. Så fort hon fick det klart för sig fick sjuksköterskan lämna huset, säger Eva Dahlén.

”Bra att lokalpressen skrev”

Lina Börjesson vet inte vem som tipsade Nya Wermlands-Tidningen om det som hade hänt. Men resultatet blev en stort uppslagen nyhet i tidningen, vilket hon tycker var bra.

– Sjuksköterskebristen måste uppmärksammas, den är skrämmande och tas inte på allvar, säger hon.

Sjuksköterskorna på avdelningen har räknat ut att det sedan i januari saknats sjuksköterskor till drygt 770 pass, varav den fast anställda personalen har täckt upp för minst 270 av dem genom att jobba extra eller byta turer med varandra.

Fakta beordring

Enligt Vårdförbundets tolkning av de allmänna bestämmelserna i kollektivavtalet...

  • ska en beordring att arbeta ske i nära anslutning till det aktuella arbetstillfället
  • kan en beordring inte vägras
  • kan du säga nej om du är för trött, har druckit alkohol, har problem med barntillsynen eller om du redan har arbetat mycket övertid

Dessa skäl har aldrig prövats av arbetsdomstolen, så ingen vet exakt vad som gäller. För att du som medlem inte ska råka illa ut kan Vårdförbundet ta på sig ansvaret genom ett så kallat tolkningsföreträde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida