Internationellt

Tysk sjuksköterska kidnappad i Somalia

Tysk sjuksköterska kidnappad i Somalia
Somalia är ett av världens farligaste länder att arbeta i. I mars i år dödades en frivilligarbetare av en bilbomb strax utanför Internationella Röda korskommitténs kontor i huvudstaden Mogadishu. Foto: TT

En tysk sjuksköterska som arbetar för Internationella Röda korset i Somalias huvudstad Mogadishu fördes på onsdagskvällen bort av beväpnade män. De tio internationella frivilligarbetare som fanns kvar evakuerades till Nairobi.

Den tyska sjuksköterskan som förts bort har för Röda korsets räkning arbetat i olika konflitzoner sedan 2014. Hon kom till Somalia i januari i år. Den senaste veckan arbetade hon med att lära lokalbefolkningen att ge första hjälpen.

– Vi är djupt bekymrade över säkerheten för vår kollega, säger Daniel O´Malley, biträdande chef för Internationella Röda kors-kommitténs delegation i Somalia, till BBC.

Säkerhetsvakt misstänks

Enligt ett uttalande från en av regeringens talesmän misstänks en av Röda korsets lokala säkerhetsvakter ha hjälpt kidnapparna. Vittnen ska ha sett hur han förde ut sjuksköterskan via en bakdörr för att därefter placera henne i en bil med ett punkterat däck. Senare hittades det misstänkta fordonet övergivet och förstört.

Kidnappningen skedde vid 20-tiden på kvällen, lokal tid.

Vem eller vilka som fört bort kvinnan är okänt. Men enligt BBC genomför den militanta islamistiska organisationen al-Shabab regelbundna terrorattacker i landet. Organisationen och andra beväpnade gäng har tidigare kidnappat utländska journalister och hjälparbetare för att sedan begära lösensummor.

Farligt område

Årtionden av konflikter har gjort Somalia till ett av världens farligaste länder att arbeta i för utländska frivilligarbetare.

Dagen före kidnappningen av den tyska sjuksköterskan sköts en somalisk kvinna som arbetade för Världshälsoorganisation, WHO, ihjäl i samband med att hon besökte en marknad.

Enligt uppgifter till BBC finns det dock i nuläget inget som tyder på ett samband mellan bortförandet av den tyska sjuksköterskan och mordet på den somaliska kvinnan.

I mars i år dödades en annan Röda korset-arbetare i samband med att en bomb exploderade under hans bil.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida