Umeå ökar kraven på studenterna

Umeå ökar kraven på studenterna
Det blir svårare att ta sig igenom sjuksköterskeutbildningen i Umeå med missade poäng. Arkivbild: Mostphotos

En kultur av "hejdlöst mycket dispenser" har utvecklats på sjuksköterskeprogrammet i Umeå. Nu skärps reglerna för studenter som inte lyckas ta poäng i viktiga kurser.

Det har varit alldeles för lätt att ta sig igenom hela sjuksköterskeprogrammet, trots misslyckade kurser, anser de ansvariga för sjuksköterskeutbildningen vid Umeå universitet.

– Problemet är att man har gett dispens hejdlöst mycket och aldrig funderat över vad det får för konsekvenser, säger prefekten Christine Brulin.

Kultur av dispenser

Enligt henne har universitetets regelverk helt enkelt varit för slappt och studenterna har vant sig vid detta. Resultatet har blivit att vissa studenter kunnat gå vidare till mer avancerade moment utan tillräckliga baskunskaper och i slutändan lämnat utbildningen utan möjlighet att få ut sin legitimation.

Men nu skärps reglerna. För de cirka 140 sjuksköterskestudenter i Umeå som inför årets termin gjort en dispensansökan blir det svårare att få sin ansökan beviljad.

Det ska exempelvis inte vara möjligt att gå vidare till arbetsplatsförlagd utbildning utan full pott i kursen om läkemedelsräkning.

Bättre förberedd

– Ytterst handlar det om patientsäkerhet. Man måste kunna blanda ett dropp för att kunna gå ut i verksamhetsförlagd utbildning, säger Christine Brulin.

Studenterna måste också få godkänt på den verksamhetsförlagda utbildningens ”första nivå” för att kunna gå vidare till en mer avancerad nivå, vilket inte krävts tidigare.

Vad tycker du om de ökade kraven? Kommentera gärna artikeln!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida