Mellanöstern

Ung sjuksköterska sköts till döds i Gaza

Ung sjuksköterska sköts till döds i Gaza
Sjuksköterskan som sköts till döds av israelisk militär martyrförklarades av det palestinska hälsoministeriet. Tusentals palestinier deltog i begravningståget under lördagen. Foto: TT

I fredags sköts en 21-årig palestinsk sjuksköterska ihjäl av israelisk militär i samband med att hon sprang mot gränsstängslet för att hjälpa sårade. Israelisk militär har meddelat att man utreder dödsfallet.

Enligt ett anonymt vittne som nyhetsbyrån Reuters talat med bar sjuksköterskan vit uniform och hade händerna höjda i skyn när hon sprang mot stängslet. Trots det sköt de israeliska soldaterna och träffade henne i bröstet. Enligt israelisk militär attackerades deras styrkor med skjutvapen och en granat.

En talesperson för den israeliska militären ville inte kommentera dödsfallet för Reuters. Men israeliska officerare har tidigare sagt att deras krypskyttar bara siktar mot personer som utgör ett hot. Ibland kan kulorna träffa människor som befinner sig i närheten.

I april i år intervjuades sjuksköterskan av nyhetsbyrån Reuters. Hon förklarade då att hon tänkte stanna vid gränsen fram till dess att protesterna mot Israel upphörde.

I ett sista meddelande på Facebook skrev hon: ”I am returning and not retreating. Hit me with your bullets. I am not afraid.”. (Jag återvänder och tänker inte dra mig tillbaka. Träffa mig med era kulor. Jag är inte rädd.)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida