USA. Tuff arbetsmarknad för nyexaminerade sjuksköterskor

USA. Tuff arbetsmarknad för nyexaminerade sjuksköterskor
Trots att vården målats upp som en framtidsbransch är det tufft att få jobb som nyexaminerad sjuksköterska i USA. Arkivbild: Mostphotos

Hela fyra av tio sjuksköterskor i USA saknar jobb 18 månader efter examination. Ett ökat tryck på sjuksköterskeutbildningarna samtidigt som allt fler stannar längre på sina arbeten tros vara förklaringen.

På senare år har vården målats ut som en framtidsbransch i USA. Obamas sjukvårdsreform och det faktum att vården står inför ett stort generationsskifte har de senaste tio åren lett till en fördubbling av antalet sjuksköterskestudenter.

Sjukhusen vill ha erfarna 

Trots det har nyexaminerade sjuksköterskor svårt att få jobb. 18 månader efter examination är så många som 43 procent fortfarande utan arbete. En anledning är sjukhusens ovilja att rekrytera oerfaren personal inför de stora omställningarna som Obama care medför. De tusentals nyexaminerade som söker får nobben och i stället jobbar man aktivt för att nå äldre, mer erfaren personal.

Fler väljer att stanna längre

Samtidigt väljer allt fler att stanna längre på sina arbeten. Innan den ekonomiska krisen slog till lämnade omkring 73 000 sjuksköterskor varje år sina jobb på grund av barnledighet, pension, eller utbrändhet. Den siffran har sjunkit drastiskt efter att krisen skapat finansiell oro bland många amerikanska familjer.

– Många av de sjuksköterskorna arbetar fortfarande, och de lämnar inte eftersom vi fortfarande inte ser en tillräckligt stark återväxt på arbetsmarknaden. De stoppar upp systemet och gör det svårare för de nyexaminerade sjuksköterskorna att få arbete, säger Peter Buerhaus, sjuksköterska och ekonom vid Vanderbilt University School of Nursing, till CNN Money.

900 000 i pension

Men arbetsmarknaden för nyexaminerade sjuksköterskor i USA kommer att förbättras på sikt. Inom de närmsta tio åren förväntas cirka 900 000 sjuksköterskor att gå i pension, vilket kraftigt ökar efterfrågan på sjuksköterskor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida