Utan skägg så länge pandemin pågår

I sju år hade iva-sjuksköterskan Sebastian Geijer haft sitt stora röda skägg. När han hade läst informationen om hur skyddsutrustningen skulle användas var det bara att raka bort det. Forskning visar att skyddseffekten minskar markant med skägg.
Sebastian Geijer arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Linköpings universitetssjukhus och historien om skägget har han berättat med glimten i ögat i P4 Östergötland.
‒ Mycket kan man använda ett skägg till, men det skyddar inte mot covid.
Det är egentligen ingen stor grej, tycker Sebastian Geijer, men hade han fått välja hade han velat ha kvar sitt skägg som tidigare inte har gett honom några problem.
‒ Men när jag läste informationen om hur vi skulle använda skyddsmaskerna tänkte jag att det inte var mycket att be för. Om jag skulle kunna vårda covidpatienterna på ett säkert sätt för mig själv var det bara att raka av skägget, säger Sebastian Geijer till Vårdfokus.
Sluter inte tätt
Han berättar att många av hans skäggiga kollegor har gjort samma sak och förklarar att skyddsmasken inte sluter tätt om man har skägg, vilket gör att funktionen blir sämre.
‒ Om det kommer in luft från sidan på grund av skägget så andas man inte genom filtret som det är tänkt.
Sebastian Geijer funderade mycket på hur hans barn skulle reagera, de har aldrig sett honom utan skägg. Så han tog med dem när han rakade av sig alltihop och filmade dessutom hela proceduren. Den finns på Instagram här.
‒ Barnen blev lite chockade och min fru skrattade säkert i 24 timmar, säger han.
Skägget försvann redan under pandemins första våg i mars. Nu har både han själv och familjen vant sig, men när pandemin är över kommer Sebastian Geijer låta skägget växa ut igen.
‒ Absolut, kanske inte lika långt som förut, men jag vill ha tillbaka mitt skägg så snart som det är möjligt.
Skyddseffekten minskar markant
Vad säger då myndigheter och arbetsgivare om skägg och skyddsmasker?
Hos Arbetsmiljöverket kan man läsa att skyddsfaktorn minskar kraftigt om användare av hel- och halvmask har skäggstubb eller skägg. Även Folkhälsomyndigheten skriver i sina anvisningar att skyddseffekten kan reduceras markant om andningsskyddet inte sitter tätt, till exempel med upp till 90 % vid skäggstubb.
Vissa arbetsgivare har också tagit fram riktlinjer som anger att man bör raka bort skägget för att andningsskydd och skyddsmasker ska sluta tätt. Så här skriver till exempel Region Västerbotten:
”Skyddsmasken kan läcka när man har skägg. Precis som FFP3 och motsvarande andningsskydd gör. Skyddsmasken skyddar dock bättre än ett FFP3 gör. Har du måttlig till mild skäggväxt kan du använda skyddsmask vid vård av Covid-19 patienter. Medarbetare med skägg bör raka sig eller ansa skägget för att säkerställa att man har ett skydd som är tätt nog.”
För den som vill fördjupa sig i frågan rekommenderas läsning av forskaren Stefan Ljunggren på Arbets- och miljömedicin i Linköping: Pandemi: Viktigt med korrekt användning av andningsskydd.