Vård av äldre

Utskrivningsteam ska göra hemgången tryggare

Utskrivningsteam ska göra hemgången tryggare
Region Västmanland har beslutat att speciella utskrivningsteam ska bildas för att göra hemgången från sjukhusen tryggare för de äldre. Arkivbild: Mostphotos

På Västmanlands sjukhus i Västerås och Köping ska särskilda team bildas för att besöka äldre, sköra patienter i deras hem efter att de vårdats på sjukhus. Ett första pilotprojekt startar redan i november.

– Teamen ska vara en brygga mellan sjukhus, vårdcentral och hemsjukvård och därmed öka tryggheten för de äldre och minska risken för återinläggning på sjukhus, säger regionrådet Kenneth Östberg (S) i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Teamen ska bestå av sjuksköterska, arbetsterapeut eller fysioterapeut, läkare samt andra kompetenser vid behov.

De ska bland annat följa upp läkemedel, hjälpmedel och de vårdinsatser som påbörjats under sjukhusvistelsen. De kommer också ha möjlighet att vid behov lägga in patienter på sjukhuset.

Första besöket görs inom tre dagar efter utskrivning. Ytterligare besök görs sedan utifrån behov och i högst fyra veckor.

I nästa månad startar ett försöksteam i Västerås som ska arbeta fram rutiner för teamen. I början av nästa år startar de mobila utskrivningsteamen för äldre i övriga länet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida