Arbetsmiljö

Vårdförbundet sätter ner foten i Trollhättan

Vårdförbundet sätter ner foten i Trollhättan
Norra Älvsborgs sjukhus har problem med sjuksköterskebrist och överbeläggningar.

Ständiga överbeläggningar och konstant underbemanning på medicinkliniken har fått fyra fackförbund att tillsammans göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det är fortfarande sommar på medicinkliniken vid Norra Älvsborgs sjukhus i Trollhättan. Men det handlar inte om ljumma decembervindar eller sen semesterperiod, utan om utbredd platsbrist och stora schemaluckor.

Enligt huvudskyddsombudet på Vårdförbundet Haide Gårdlind Mellgren har personalen på medicinkliniken haft en pressad situation sedan 2013.

Överbeläggningar och sjuksköterskebrist har fått personalen att pressa sig till sitt yttersta, men nu går det inte längre. Allt fler medlemmar hör av sig och är oroliga att de ska göra något fel, glömma något viktigt eller för att de känner att de inte hinner göra ett tillräckligt bra jobb.

– Ingen ska behöva gå till eller från jobbet med ont i magen, säger Haide Gårdling Mellgren.

Tillsammans med skyddsombud från Kommunal, Vision och Saco har hon gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom de anser att att arbetsgivarens insatser inte har varit tillräckliga för att komma till rätta med situationen trots att facken har påtalat problemen ett flertal gånger. 

I anmälan kräver de åtgärder för att arbetsbelastningen inom verksamheten ska bli hållbar på lång och kort sikt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida