Manifestation

Vårdpersonal demonstrerar över hela landet

Vårdpersonal demonstrerar över hela landet
Charlotta Dickman arbetar som intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm.

Tre sjuksköterskor har tagit initiativ till en riksomfattande manifestation mot försämringarna i vården. Den 4 september kommer det att hållas demonstrationer på en rad orter i landet.

– När vi började planera för det här i mars i år kände vi att det kunde bli något stort. Men vi är ändå glatt överraskade över intresset för att delta, säger intensivvårdssjuksköterskan Charlotta Dickman som är en av initiativtagarna.

Hon räknar upp ett 15-tal orter som hittills bekräftat att de kommer att delta i manifestationen, från Malmö i söder till Skellefteå i norr.

Manifestationen, som de döpt till ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” – har fått stöd av såväl Vårdförbundet som Kommunal. Alla yrkeskategorier inom vården, liksom allmänheten är inbjudna att delta.

– Det här handlar om patienterna och vården. I vården jobbar vi i team och därför är det viktigt att alla känner sig välkomna att delta, säger Charlotta Dickman som menar att det inte bara är sjuksköterskor som har det tufft utan även undersköterskorna och läkarna.

Under manifestationen kommer de bland annat att kräva:

  • En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården.
  • Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.
  • Adekvat löneutveckling.
  • Lika vård för alla enligt lagstiftningen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida