Sjuksköterskans dag

Varje dag – vid patientens sida

Varje dag – vid patientens sida
Sjuksköterska - ett yrke att vara stolt över. Foto: Mostphotos

I dag, den 12 maj, är det sjuksköterskans dag. Varje dag går 20 miljoner sjuksköterskor över hela världen till jobbet. I pandemier, kriser och i vanlig vardag. En yrkeskår värd att applådera varje dag.

12 maj 2020

I Sverige finns i dag omkring 125 000 sjuksköterskor, enligt Socialstyrelsens senaste siffror.

Från den nyföddas allra första stund till den döendes sista andetag finns de där vid patientens sida. Med en klapp på kinden, en smärtstillande injektion eller ett nytt förband ger de lindring och stöd.

Här några av dem som Vårdfokus har mött under året:

Lisa George Svahn. Foto: Alexander Donka.

Lisa George Svahn, Rinkeby vårdcentral: ”Språket är inte hela storyn.” Det är segregation och fattigdom som gör att de blir sjukare.”

Katja Fogelberg, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska: ”Jag blev rädd, vill kunna ta hand om de svårast sjuka, men jag vill inte dö.”

Ermira Musliu, skolsköterska som möter många ensamkommande: ”När de oroar sig för hur de ska klara sig, påminner jag dem om hur starka de är.” 

Liz Woxlin. Foto: Maria G Nilsson.

Liz Woxlin, sjuksköterska på hälsocentralen i Edsbyn, där man drivit igenom ett förbättringsarbete om psykisk ohälsa: ”Samtalet får ta tid, det är vi alla överens om.” 

Sophia Westerberg, anestesisjuksköterska, som uppfunnit ett avlastningsbord för sprutfat: ”Jag rusade ut i kartongförrådet och började tejpa.” 

Marianne Karlsson, volontärarbetare i flyktinglägret Moria: ”Många av de här människorna har upplevt saker som vi inte ens kan föreställa oss.” 

Henrika Jormfeldt. Foto: Anders Andersson.

Henrika Jormfeldt, psykiatrisjuksköterska och professor i omvårdnad, forskar om hur hästar kan hjälpa personer med psykisk ohälsa: ”Hästarna skapar kontakt på ett otvunget sätt.”

Carolina Falk, sjuksköterska på neonatalen i Gävle: ”Det är som om vi har fått ett par glasögon som gör att vi ser tydligare vad det är barnen förmedlar.” 

Martin Spångfors, iva-sjuksköterska och forskare som tog bedömningsverktyget News till Sverige: ” News är ett utmärkt instrument för att hitta de här svårt sjuka patienterna.”

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida