bemanning

Nu får Victoria gå klart sin specialistutbildning

Nu får Victoria gå klart sin specialistutbildning
Victoria Söderholtz blir färdig med sin utbildning till anestesisjuksköterska i juni. Foto: privat.

Region Östergötland avbröt specialistutbildningar för att kasta in 25 sjuksköterskor i covidvården. Men efter förhandlingar med Vårdförbundet backade regionen — och Victoria Söderholtz och de andra har återvänt till studierna.

Det var en måndag i början av april som sjuksköterskorna som går specialistutbildningarna inom anestesi och intensivvård vid Linköpings universitet fick ett mejl från sin arbetsgivare, Region Östergötland. De skulle infinna sig för introduktion i covidvård redan på onsdagen och börja arbeta direkt efter påsk.

– Vi blev väldigt upprörda, vi hade ju bara två månader kvar på vår specialistutbildning och nu skulle vi plötsligen lägga det åt sidan och börja arbeta på covid-iva med eget ansvar för patienter, berättar Victoria Söderholtz.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

”Kändes otryggt”

Hon har studerat till anestesisjuksköterska sedan i höstas och har en utbildningstjänst i Region Östergötland som innebär att hon får gå utbildningen med bibehållen lön.

– Vi fick bara en dags introduktion då vi skulle lära oss om läkemedel, respiratorinställningar och allt annat som ingår i covidvården. Sen var det bara att gå ut och jobba. Det kändes väldigt otryggt och man funderade mycket kring patientsäkerheten, säger Victoria Söderholtz.

Sammanlagt 25 sjuksköterskor med utbildningstjänster i regionen berördes. De tyckte att det var helt vansinnigtatt de inte skulle gå klart sin utbildning och vände sig till Vårdförbundet för att få stöd.

Emma Klingvall är ordförande för Vårdförbundet Östergötland.

– Vi kopplade in våra jurister och satte oss i förhandlingar med arbetsgivaren som ju inte hade samverkat det här beslutet med oss tidigare, säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet Östergötland.

Facklig kraft

Hon förstår arbetsgivarens behov av att kunna bemanna i ett krisläge, men säger att det här var en kortsiktig lösning och att bemanning måste ses långsiktigt. För regionen borde det vara bättre att få färdigutbildade specialistsjuksköterskor, påpekar Emma Klingvall.

– Förhandlingarna slutade med att sjuksköterskorna gick tillbaka till studierna efter två veckors arbete. Det här var en ogenomtänkt och desperat åtgärd och det visar på facklig kraft att vi kunde få regionen att ändra sitt beslut.

För Victoria Söderholtz blev de två veckorna på covid-iva på Linköpings universitetssjukhus en kluven upplevelse.

– Det var så klart otroligt lärorikt, men samtidigt var det väldigt svårt eftersom vi som läser till anestesisjuksköterskor inte har någon erfarenhet av den typen av vård. Ändå förväntades vi klara alla de uppgifter som en intensivvårdssjuksköterska gör.

Hade lämnat regionen

Hon är lättad över att nu få koncentrera sig på att bli klar med sin specialistutbildning och ser fram emot att ta examen i juni.

– Hade de tvingat oss att fortsätta jobba nu och skjuta på utbildningen till hösten så tror jag att flera hade lämnat regionen och sökt sig till en annan arbetsgivare, säger Victoria Söderholtz.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida