Vill byta ut sjuksköterskor – eftersom de inte vill ägna sig åt basal omvårdnad
Fler sjuksköterskor skulle höja kvalitén på äldreboendet i Mölndal. Men eftersom sjuksköterskorna inte vill arbeta med de äldres dagliga omvårdnad kan fyra komma att bytas ut mot undersköterskor.
Entreprenören Attendo care tog över Brogårdens äldreboende i Mölndal i februari i år. Inför upphandlingen ställdes det krav på omvårdnad med hög kvalitet och att fler sjuksköterskor skulle bemanna äldreboendet än tidigare.
Nu, tre månader senare, har företaget hört av sig till vård- och omsorgsnämnden i Mölndal och bett om tillstånd att få ta bort fyra av nio sjukskötersketjänster och ersätta dem med undersköterskor. I gengäld får kommunen betala en lägre avgift per boende.
Svår fråga för Vårdförbundet
Orsaken, enligt Attendo care, är att sjukskötersketjänsterna har varit svåra att bemanna och att äldreboendet haft problem med att sjuksköterskorna inte vill jobba med daglig omvårdnad av de äldre, som att mata, bädda och städa. Det är arbetsuppgifter som vanligtvis utförs av undersköterskor.
För Vårdförbundet i Västra Götaland har det här blivit en delikat fråga att hantera. Eva Paxlind, ansvarig för område Mölndal, berättar att det tydligt framgick när tjänsterna utannonserades att det ingick allmänt omvårdnadsarbete och arbete på helger och kvällar.
Tydligt i platsannonsen
Hon tycker att Brogården har valt ett bra sätt att arbeta på och att det kan vara betydelsefullt att sjuksköterskor deltar i den dagliga omvårdnaden av de äldre. Nu vet hon inte hur hon ska gå vidare med frågan.
– Jag känner mig väldigt tveksam. Jag tycker att man ska ha en höjd kompetens. Samtidigt kan jag förstå att sjuksköterskor som har utbildat sig och tagit legitimation vill arbeta med den specifika omvårdnaden mer. Men då kanske de inte skulle ha sökt det här arbetet. Det gäller att ha rätt person på rätt plats, säger hon.
Kommunen tvekar
Ännu är inga beslut fattade. Men resultatet av den här historien kan nu bli att Mölndal sänker sina krav på sjuksköterskekompetens på äldreboendena, berättar Kent Wallin (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
– Sjuksystrarna vill inte göra omvårdnadsjobb. Det är möjligt att vi satt lite för höga krav i vår upphandling. Men innan vi fattar något beslut måste vi bli mer insatta i frågan, säger han.