Vill få diabetessjuksköterskorna med på test av glukosmätare

Vill få diabetessjuksköterskorna med på test av glukosmätare
I ett glukosmätarprojekt ska Equalis ta reda på hur rätt patienternas och mottagningarnas glukosmätare visar. Arkivbild: Mostphotos

Nu kan diabetessjuksköterskor testa hur bra både deras egna och patienternas glukosmätare egentligen är. Equalis har startat ett projekt för att kvalitetssäkra glukosmätare och en första rapport pekar på att det finns avvikelser.

Patienten tar med sin glukosmätare till diabetessjuksköterskan för att kunna testa och jämföra med den mätare som finns på mottagningen.

För att kunna se om patienternas glukosmätare avviker gäller det att veta om mottagningens apparat visar rätt. Därför får diabetessjuksköterskorna testa sin egen apparat mot en standard som de får från Equalis.

Projektet har nyligen startat, men den första rapporten visar att det finns avvikelser. Vid högre glukosnivåer kan egenmätare visa 20 procent lägre resultat. Eftersom jämförelsen med standard dessutom visar att mottagningarnas mätare underskattar glukosnivåerna, kan det sammantagna värdet bli alldeles för lågt.

– Vi hoppas få med många diabetessjuksköterskor i det här projektet så att vi kan få veta hur bra glukosmätarna egentligen fungerar, både de som finns på mottagningen och de som patienterna själva har, säger Lena Morgan på Equalis.

Glukosmätarprojektet är ett samarbete mellan Equalis och Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård (SFSD).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida