Hot och våld i vården

Vill göra det kriminellt att hindra utryckningar

Vill göra det kriminellt att hindra utryckningar
Centerpartiets rättspolitiska talesman Johan Hedin och partiledaren Annie Lööf föreslår särskild lagstiftning för att hindra attacker mot blåljuspersonal.

Centerpartiet föreslår att en ny brottsrubricering för våld mot alarmeringspersonal införs och att det blir kriminellt att förhindra utryckningar.

– Det är inte acceptabelt att hindra ambulans eller brandkår från att komma in i vissa områden och många anställda jobbar under stor press och under stort hot, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Personal inom ambulansen och räddningstjänsten räknas enligt brottsbalken som tjänstemän, vilket gör att straffet ofta blir mildare för den som hotar eller tar till våld mot exempelvis en sjuksköterska eller brandman, jämfört med om våldet riktas mot en privatperson.

Detta vill partiet ändra på genom att införa en särskild brottsrubricering för våld mot exempelvis ambulans- och räddningstjänstpersonal.

Hindrande av en utryckning är reglerat i trafikförordningen. Det innebär att den som blockerar vägen för ett utryckningsfordon genom att exempelvis kasta sten mot bilarna oftast bara får böter eftersom det räknas som skadegörelse. Partiet vill att det ska bli bli ett särskilt brott att förhindra utryckningar.

– När man attackerar brandmän eller sjukvårdspersonal så hindrar man dem från att hjälpa människor i nöd. Det gör den här sortens brott extra allvarliga och det måste också synas på konsekvenserna, säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin.

Vårdförbundet deltog tidigare i år i samtal med inrikesminister Anders Ygeman (S) om hur våldet mot blåljuspersonal ska kunna förhindras. Skärpta straff och flaggning av farliga adresser var konkreta förslag som diskuterades bland annat. Läs mer på Vårdfokus samlingssida om hot och våld i vården.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida