Arbetsmiljö

Vill slippa skador av att lyfta gamla ambulansbårar

Vill slippa skador av att lyfta gamla ambulansbårar
Bårsystem har ett bäst före-datum och det är passerat. Ett skyddsombud i Stockholm 6:6a-anmäler arbetsgivaren på grund av risken för arbetsrelaterade skador.

Trots påpekanden om risken för skador används samma bårsystem inom ambulanssjukvården som på 80-talet. Nu har ett skyddsombud på Aisab fått nog och gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

2 september 2019

Bårarna som används inom Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, Aisab, var moderna när de kom men är det inte längre, enligt anmälan till Arbetsmiljöverket.

I samband med att bårar lastas in och ut i ambulanserna krävs djupa knäböj och lyft som medför stor belastning på rygg, knän, axlar och handleder. Risk finns för akuta skador och långsiktigt slitage, enligt anmälan. Dagens ambulanser är också högre och större än de var på 1980-talet. Det gör att ”mer onaturliga lyft krävs för att lasta båren i ambulansen”.

Ingen tid att utbilda

Skyddsombudet vill nu att Arbetsmiljöverket prövar kravet om att byta ut det gamla bårsystemet mot det nya som ”i princip helt reducerar belastningen”.

I anmälan till Arbetsmiljöverket framgår det att Aisab har låtit personal testa två andra bårsystem, varav det ena fick högt betyg. Men trots att majoriteten av personalen velat byta till detta, skriver skyddsombudet, har stationsledningen på i alla fall ett par av Stockholms stora ambulansstationer, sagt nej. Arbetsgivaren sägs ange som skäl att tid saknas för att utbilda personalen i att hantera det nya bårsystemet.

Men så ligger det inte till riktigt, enligt Åke Östman, vd för Aisab.

– Nej, det är inget som jag som vd har sagt i alla fall. Det är ju ingen jättelång utbildning.

Bårsystemen utreds

Han blev väldigt förvånad när 6:6a-anmälningen kom.

– Vi har sjösatt en utredning kring nya bårsystem och har en process igång. Ett byte kan inte handla om en persons uppfattning utan måste upp i skyddskommittén och diskuteras. Det är stora system och innebär en kostnad och en upphandling.

Han anser också att skyddsombudet borde kunna påvisa skador innan han lämnar in en 6:6a-anmälan.

– Men det är bra att han pekar på brister och driver det här. Lyft och bårsystem är ju en stor del av arbetsmiljön för ambulanspersonalen, säger Åke Östman.

Ska kunna lyfta tyngre

  • Med det nya ambulansavtal började gälla i Region Stockholm sista januari i år, ska alla ambulanser i Region Stockholm kunna transportera patienter som väger 220 kilo.
  • Hjälpmedel som trappklättrare, minibår och liknande finns inom Aisab, påpekar skyddsombudet, men för att lyfta patienter in och av bår utanför sjukhusen, saknas hjälpmedel.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida