sommaren 2016

Vimmerby klarar sommaren

Vimmerby klarar sommaren
Många kommuner har svårt att få bemanningen att gå ihop i sommar - men i Vimmerby har man alla sjuksköterskor på plats både för sommaren och i höst. Arkivbild: Mostphotos

Från massflykt till full bemanning med egna sjuksköterskor. Vimmerby kommun har vänt den negativa spiralen.

– Det ser bra ut i sommar, vi har tagit in en hyrsjuksköterska men annars har vi fått tag på vikarier så att vi klarar semesterperioderna. Från i höst är vi fullt bemannade och behöver inga hyrsjuksköterskor.

Eva Berglund (S) låter stolt på rösten när hon berättar om sjuksköterskorna i Vimmerby. Hon är ordförande i kommunens socialnämnd och för ett par år sedan var läget ett helt annat.

– Man kan nog tala om massflykt och vi har under ett antal år haft jätteproblem med att rekrytera sjuksköterskor både till fasta anställningar och till semesterperioderna.

Turbulent tid

Det har varit en turbulent tid i sjuksköterskegruppen och ju fler som sökte sig bort desto sämre blev arbetsmiljön för dem som var kvar. För att vända det hela anställdes en ny enhetschef som sakta men säkert har lyckats vända den negativa spiralen.

– Nu har vi fått ett lugn i sjuksköterskegruppen som vi inte hade tidigare. När tjänsterna besätts blir inte heller trycket så hårt, säger Eva Berglund.

För att kunna tillsätta tjänsterna var det nödvändigt att höja lönerna.

Högre löner

– Ja, vi har fått höja lönerna successivt, men det är ändå en lägre kostnad jämfört med att ta in bemanningsföretag. Vi får nästan två anställda för en hyrsjuksköterska. Det är heller inte fel att få upp sjuksköterskornas löner, tycker jag. De arbetar ofta ensamma och under stort ansvar och det ska synas i lönekuvertet.

Bland de som nu börjar arbeta finns både nyexaminerade och sjuksköterskor som tidigare arbetat i kommunen och som återvänder.

Aktiv rekrytering

– Vi har framför allt arbetat med personliga kontakter. Förra året lade vi en miljon på annonser och headhunting och det gav ingenting. Jag tror det viktigaste är att ha en aktiv egen rekrytering, säger Eva Berglund.

Vad är ditt råd till andra kommuner som inte lyckas få tag på sjuksköterskor?

– Se sjuksköterskorna och sätt er in i deras arbetssituation. Jobba med aktiv rekrytering och satsa på att få fast anställda. Som kommun har man inte råd att hela tiden bemanna upp med hyrpersonal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida