SJUKSKÖTERSKANS OCH BARNMORSKANS ÅR

Yrken som gärna går i arv – men en del saker kan bli bättre

Vårdfokus har i en artikelserie träffat tre familjer där barnen valt att gå i sina föräldrars fotspår och valt vården. Skulle du själv rekommendera ditt yrke till dina barn? Så här svarar fyra personer ur Vårdförbundets medlemsgrupper.

30 oktober 2020

Anna Ekbom
Barnmorska på förlossningen, Östra sjukhuset, Göteborg

Anna Ekbom

— Ja, det skulle jag absolut. Jag är väldigt nöjd med mitt val av yrke. Jag hoppas någon av dem väljer det, då skulle vi bli tre generationer barnmorskor i familjen, min mamma är också barnmorska.

— Jag gick med mamma på förlossningen under hela min uppväxt. Hon har alltid älskat sitt jobb och det gör jag också, jag har inte ångrat det en dag på dessa sju år. Jag hoppas att mina barn också får ett jobb där de ska trivas — kanske ännu bättre än vad jag gör i dag.

Vad kan bli bättre?

— Arbetsvillkoren, organisation och löner. Även bättre vård för de som föder och fler barnmorskor per födande. Att vi blir ännu starkare som kår.

Läs även: De har yrket i blodet

Anneli Andersson Rodriguez
Biomedicinsk analytiker, klinisk bakteriologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Anneli Andersson Rodriguez

— På sätt och vis har jag påverkat båda mina döttrar att välja jobb inom vården. De var intresserade av att bli biomedicinska analytiker, men tyckte att det var för mycket naturvetenskap i utbildningen. Så de har valt att bli sjuksköterskor precis som sin mormor.

— Jag trivs jättebra i mitt yrke och skulle inte vilja göra något annat. Det är så omväxlande och finns så många olika inriktningar och möjligheter. Det är aldrig långtråkigt och man har alltid en givande arbetsdag. Dessutom har jag alltid haft fantastiska arbetskamrater som är kollegiala och kan arbeta bra i team.

Läs även: ”Sjuksköterska var det sista jag ville bli”

Ninnie Skoglund
Distriktssköterska, Kista barnavårdscentral

Ninnie Skoglund

— Ja det skulle jag absolut. Det är ett roligt och socialt jobb och samtidigt utvecklande. Det är roligt att få lära känna familjerna över en längre tid och kunna hjälpa och stötta dem. Samtidigt kan jag inte dölja att sjuksköterskeyrket generellt kan vara krävande och tufft också.

— Hemma är jag mån om att ge mina barn en positiv bild av yrket, men än så länge är de för små för att välja vad de vill jobba med — de är bara två och fem år.

— Gällande löneläget är det ju en fördel att vara specialistutbildad sjuksköterska, så skulle mina barn gå samma bana som jag skulle jag rekommendera dem att också specialisera sig, både för lönens och utvecklingens skull.

Läs även: ”Vi pratar om allt i bilen hem”

Hampus Romelin
Röntgensjuksköterska, PET-centrum, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Hampus Romelin

— Jag skulle rekommendera arbetet som röntgensjuksköterska eftersom det är omväxlande och man får möjlighet att hjälpa människor och samtidigt hålla på med mycket teknik. Man blir ofta utmanad i sitt eget kunnande då alla patienter är olika och man måste kunna anpassa undersökningarna efter olika individer.

— Det är viktigt att man hamnar på rätt arbetsplats eftersom det i vissa fall kan vara svårt att ha möjlighet till vidareutbildning och karriärmöjligheter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida