Blivande biomedicinska analytiker kräver 22 000

Studenterna vid biomedicinska analytikerprogrammet på Karolinska institutet i Stockholm kräver i ett brev till Karolinska universitetssjukhusets ledning en ingångslön på minst 22 000 kronor.

29 februari 2008

Brevet, som de cirka 150 studenterna just nu håller på att underteckna, kommer att lämnas över torsdagen den 6 mars. Då träffas Vårdförbundet och förhandlare från Karolinska för att diskutera det 60-tal biomedicinska analytiker på sjukhuset som i dag tjänar mindre än den nuvarande ingångslönen på 19 000 kronor.

”Efter tre års studier på avancerad nivå med studielån upplevs lönen som ett hån. Redan efter ett års studier funderar många på att avbryta utbildningen. Av de som examinerades 2007 har 70 procent ångrat valet att utbilda sig till biomedicinska analytiker och detta är en följd av de låga lönerna”, skriver studenterna i sitt brev där de uppmanar Karolinskas ledning att tänka långsiktigt i stället för att satsa på kortlivade anställningar av nyutexaminerade som ständigt byts ut.

Fåtal engagerade

Nyligen beslutade sig sjuksköterskestudenterna vid utbildningarna i Stockholm för att kräva minst 20 000 kronor i ingångslön när de till sommaren för första gången söker jobb som legitimerade sjuksköterskor. Får de inte det tänker de tacka nej. Biomedicinska analytikerstudenterna i Stockholm, vars utbildning endast ges vid Karolinska institutet, har inte lyckats ena sig om samma strategi.

– Tyvärr tackar folk på vår utbildning ja till lägre löner. Vi är ett fåtal som är engagerade på utbildningen, det skulle behövas fler. Många känner sig uppgivna och tror inte att det lönar sig att ta kamp, säger Tanja Mattsson som representerar biomedicinska analytikerstudenterna i studentsektionen på Karolinska institutet.

Hon är en av initiativtagarna till brevet där de kräver minst 22 000 kronor i ingångslön.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida