Erbjuds fast anställning i stället för höjd ingångslön

Erbjuds fast anställning i stället för höjd ingångslön
Lena Tell, personaldirektör i Västmanlands landsting, säger att ingångslönen blir högst 22 000 kronor. I stället påpekar hon att det finns goda chanser till fast anställning och en bra löneutveckling.

Studenternas löneuppror har fått fäste även i Västmanland. Men i stället för att höja ingångslönen försöker landstinget locka arbetskraft med fast anställning och löften om en god löneutveckling.  Bra, men inte tillräckligt, tycker en av initiatvtagarna till löneupproret i Västmanland.

Kort efter att  studentupproret Våga vägra under 24 000 kom igång i Västmanland förklarade landstinget att en lön över 22 000 kronor är omöjlig. Till Sveriges Radio P4 säger  personaldirektören Lena Tell att det finns gott om jobb och goda chanser till fast anställning, vilket borde kunna locka fler att söka.

– Vi verkar dessutom för att medarbetarna ska kunna göra en lönekarriär. Löneutvecklingen för de specialistutbildade sjuksköterskorna är god och i nivå med andra landsting, säger Lena Tell utan att precisera hur många sjuksköterskor landstinget har behov av under sommaren.

Linda Engberg har ett år kvar på sin utbildning och är en av inititativtagarna till löneupproret i Västmanland. Hon berättar att varje termin består av ungefär 80 studenter och att de flesta är involverade i protesten.

Hon tycker det är bra med chans till fast anställning, men nappar ändå inte på erbjudandet. Hon tycker att de blivande sjuksköterskorna förtjänar en högre lön och vägrar att ge upp innan det blivit verklighet. För att nå målet ska man använda samma strategi som studenterna i Stockholm.

Hon förklarar att de kommer att gå på många intervjuer för att kunna kartlägga och göra statistik över arbetsgivarna. De kommer också att söka sådana jobb där det är lite lättare att få upp lönen, som inom geriatrik och psykiatri, så att andra verksamheter inser att de måste höja lönen.

– Men eftersom vi kom i gång ganska sent har många av dem som går ut till sommaren redan tackat ja till jobb. Så jag tror att det här slår igenom med full kraft först nästa termin, säger Linda Engberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida