Får mental vaccination mot stress

Får mental vaccination mot stress
Lova Jörlén har gått kursen i stresshantering. Alla som jobbar med människor borde gå, säger hon.

Stresskurs. På Karlstads universitet lär sig blivande sjuksköterskor att hantera stress. Och få bukt med den tjattrande apan i huvudet.?

Lamporna blinkar, larmen piper överallt. Du springer i korridoren på akuten för att parera patienterna som ropar på dig. Pulsen ökar, andetagen blir kortare, tunnelseendet slås på. Det är en typisk situation där du kan ha nytta av en kurs i stresshantering, tycker Lova Jörlén, 34. Hon studerar till sjuksköterska vid Karlstads universitet och har gått en ny, tio veckor lång kurs som erbjuds alla i termin 2.?

— Jag är sjukt exalterad! Med risk för att verka klyschig så fick vi verkligen en verktygslåda för att förstå olika tankar och känslor, säger hon.

??Det handlar till exempel om att göra skillnad på det som går att påverka och det som inte går att göra något åt och hantera ”den tjattrande apan”, som kursledaren kallade det, alla dessa tankar som snurrar i huvudet och som i sig kan öka stressen.?

Kursen är frivillig men det var inte rädslan inför det kommande arbetslivet som fick Lova Jörlén att nappa, utan det allmängiltiga i det som lärdes ut.?

— Jag vet att det är stressigt på många ställen, därför har jag redan från början satsat hårt på att ta till mig det vi får lära oss på utbildningen för att känna mig trygg. Stresshanteringskursen är ett annat sätt och egentligen borde något sådant erbjudas alla som arbetar med människor, säger hon.??

Ulrik Terp är doktorand i psykologi vid Karlstads universitet och den som tagit fram kursen, som ingår i hans forskningsprojekt. Han ville satsa på detta eftersom sjuksköterskor är en så viktig grupp i samhället.

?— Det är trist att läsa om alla som hoppar av yrket efter ganska kort tid och sjuksköterskor toppar listor över stress och ohälsostatistik. Därför är jag nyfiken på om det går att förebygga, säger han.??

Är det sjuksköterskan som ska lära sig hantera stress, och inte arbetsgivaren som ska ge bättre förutsättningar??

— Det där är en jätteviktig fråga. Jag försöker vara tydlig med att man inte kan ta bort faktorer som handlar om exempelvis bemanning och ledarskap, men just detta forskningsprojekt lämnar det därhän. Här undersöker jag om det går att bygga upp en motståndskraft i tillvaron även om det är jobbigt, säger Ulrik Terp.??

Hur mycket hinner man lära sig på tio veckor??

— En hel del, tror jag. Små förändringar i hur du förstår dig själv och reagerar kan få stora effekter. ??

Bara var tredje student gick kursen. Varför var det så få??

— I bortfallsanalysen framkom att studenterna inte tyckte att de hann med. Det är lite ironiskt för många skulle må bra av det här, säger Ulrik Terp.

?Lova Jörlén hoppas att hon ska komma ihåg kursen när hon står i den där stressiga korridoren på sin framtida arbetsplats. ?

— Då kan jag tänka tillbaka och ta några sekunder att bara andas i förvissning om att då gör jag ett bättre jobb.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida