Färre vill plugga i Göteborg

Färre vill plugga i Göteborg
John Thunberg, blivande sjuksköterska och talesperson för Inte under 24 000-rörelsen i Göteborg, tycker att Region Västra Götaland måste börja ta studenternas krav på allvar.

Söktryck. I resten av landet ökar antalet sökande till sjuksköterskeutbildningarna — men inte i Göteborg.

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet i Göteborg har minskat flera år i rad, enligt statistik från UHR, Universitets- och högskole­rådet. Siffror som Vårdfokus tagit fram visar att antalet sökande totalt sett i hela landet tvärtom har ökat under samma period. Antalet program har också ökat. ?Men även när man tittar på enskilda universitet och högskolor så har de flesta fått fler och fler ansökningar för varje år.??

— Jag vet faktiskt inte varför det ser ut så här i Göteborg. Vi har ju haft mycket diskussioner kring sjuksköterskornas löner på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men om det har någon betydelse kan inte jag bedöma, säger Kristin Falk, ansvarig för sjuksköterskeutbildningen vid Göteborgs universitet.

?Sjuksköterskestudenter i Göteborg, som Vårdfokus pratat med, tror definitivt att de låga lönerna på universitetssjukhuset avskräcker från att satsa på en sjuksköterske­utbildning.

?— För tre års studier kan du få många andra jobb där du får bättre betalt, högre status, bättre karriärmöjligheter och en vettigare arbetsmiljö, säger John Thunberg som blir färdig sjuksköterska till sommaren.?

Han befarar att ännu fler kommer att välja bort yrket framöver om inte löner och arbetsvillkor blir bättre.

?— Tyvärr tappar vi nog många empatiskt sinnade unga människor som skulle vilja jobba inom vården.

??I John Tunbergs klass på sjuksköterskeprogrammets sista termin i Göteborg drömmer de flesta om att arbeta på sjukhus efter examen. Trots det pratar många av de blivande sjuksköterskorna om att ta andra jobb, eftersom de inte vill acceptera en lön på 22 500 som Sahlgrenska och de andra sjukhusen i regionen erbjuder som lägstalön.?

Själv riktar John Tunberg blicken mot Norge, andra landsting eller kommuner som ger bättre betalt och rimligare arbetsförhållanden. Han tror att de flesta i hans klass kommer att välja bort sjukhusen i Göteborgsområdet som sitt första jobb.?

— Det här är en markering mot arbetsgivaren, att vi väljer bort dem tills de kan erbjuda bättre löner och bättre arbetsvillkor. Ett arbetsliv är långt och unga människor är rörliga. För de flesta är det inga problem att jobba någon annanstans en period. ?

Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet
VT 2010
Riket 35 924
Göteborg 2 242

VT 2014
Riket 47 272
Göteborg 1 604

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida